САЩ обявиха изключване на Косово от програма за военни учения,

...
САЩ обявиха изключване на Косово от програма за военни учения,
Коментари Харесай

Наказание: САЩ изключиха Косово от програмата за военни учения

САЩ оповестиха изключване на Косово от стратегия за военни учения, заяви Агенция Франс Прес. Това е първата глоба след решението на Прищина да назначи албански кметове в градовете със сръбско болшинство в северната част на страната, което стана мотив за ново напрежение, показва организацията.

При конфликти в Северно Косово в понеделник бяха ранени 30 бойци на НАТО и над 50 протестиращи.

Джефри Ховениер, дипломат на Съединени американски щати в Прищина, разгласи изключването на Косово от " Defender 23 " - стратегия за взаимни военни учения с присъединяване на повече от 20 страни, която стартира през април и би трябвало да продължи до края на юни в Европа. " За Косово тези учения завършиха ", съобщи Ховениер пред публицисти в Прищина. 

Съединени американски щати са посъветвали премиера на Косово Албин Курти да промени курса си на деяние, само че той е пренебрегнал това, написа сръбският вестник " Данас ".

Посланик Ховениер разгласи, че Съединени американски щати обмислят и други ограничения, и сега нямат " никакъв възторг " да оказват помощ на Косово в напъните му да получи по-широко интернационално самопризнание или прогрес към участие в Европейски Съюз и НАТО. Споменават се и други ограничения, в това число възбрана за тръгване на публични лица от Косово за посещаване в Съединени американски щати, написа " Данас ".

Първите произшествия избухнаха в петък, 26 май. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън укори управляващите в Прищина и предизвести, че дейностите в северните общини ще имат последици за двустранните връзки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР