САЩ обмислят да размени скандалният оръжеен търговец Виктор Бут с

...
САЩ обмислят да размени скандалният оръжеен търговец Виктор Бут с
Коментари Харесай

Трампа: САЩ ще сменят известен у нас оръжеен търговец за баскетболистка

САЩ обмислят да замени скандалният оръжеен търговец Виктор Бут с баскетболистката Бритни Грайнър. Преговорите са в ранен стадий, твърди неправителствен източник, който обаче е добре осведомен.

Двукратната олипийска шампионка Грайнър, която играеше за " Спартак " (Москва) бе задържана в Москва на 17 февруари, откакто митничари на летището разкрили хашиш в нейния багаж. Бут прочут като " Търговецът на гибел " въодушеви характера на Никълас Кейдж във кино лентата " Господарят на войната ", който излезе 2005 година Той излежава 25-годишна присъда, която получи през 2011 година за продажба на оръжия на колумбийската терористична група FARC.

Възможността за размяната се появи първо в ТАСС на 13 май и е доказана пред " Форбс. " В момента вървят договаряния за размяната на Бут за Грайнър ", твърди ТАСС, като цитира " източник от комисията за обществен мониторинг ". Преди това и Gazeta.Ru разгласи, че се готви сходна договорка.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати отхвърля коментар. Същото направи и Роджър Карстенс, специфичен президентски делегат по проблемите с отвлечените и е отпред на екипа по казуса с Грайнър. Коментар отхвърлиха юристът на Бут в Ню Йорк Стив Зису и мениджърката на бескетболистката Линдзи Кагава Колас, осведоми Форбс, представен от " 24 часа ".

Въпреки неприятните връзки с Русия поради войната в Украйна през предишния месец Белият дом реализира договорка за връщането на Тревър Рийд, някогашен боен пехотинец, който бе 2 години в съветски затвор по обвинявания, че е атакувал полицай в Москва. В подмяна руснаците получиха Константин Ярошенко, който бе наказан на 20 години затвор за интрига за импорт на кокаин за 100 милиона $.

Бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, кото бе в основата на освобождението на Рийд, работи и по проблемите на Грайнър по искане на нейното семейство, твърди Мики Бергман, вицепрезидент на неговия консултантски център. Той също по този начин работи и по освобождението на Пол Уилън, някогашен морски пехотинец, арестуван за шпионаж. " Всичко е много комплицирано ", разяснява Бергман.

Бут бе преводач в армията на Съюз на съветските социалистически републики, преди да започва самолетна компания, която транспорти десетки милиони оръжия през 90-те години на предишния век и първите на новия към спорове в Африка и Азия. Говори 7 езика, има коефииент на просветеност от 170 и наподобява повече на учител, в сравнение с най-опасния търговец на оръжие. Той бе хванат в Банкок по време на акция на организацията за битка с опиатите.

Правителството на Съединени американски щати е срещу практиката да се употребява ареста като коз в договаряния, тъй като съставлява заплаха за всеки, който пътува работи и живее в чужбина, твърди представител на Държавния департамент пред " Форбс ", само че това не попречи на договорката за Рийд и други.

31-годишната Грайнер е най-известният американец, задържан в Русия в последните 10 години. Това постава под много съществено напрежение прателството. Там са наясно, че една тъмнокожа лесбийка може да бъде употребена по разнообразни способи от Владимир Путин. Тя отиде да играе в " Спартак ", тъй като изкарва 1 милион $ при междинна заплата в женската НБА от 228 094 $. В мъжката Стеф Къри прибира 45 милиона $ годишно.
Подръжниците на Грайнър в Съединени американски щати са по-ниски от тревата.

Правителството ги убеди, че Русия може да я екстрадира по-бързо, в случай че не се трансформира в шлагер по новините. След това Държавния департамент промени нейният статут в " непозволено арестувана ", което отваря вратата за договаряния.

Единственият въпрос остава дали президентът Джо Байдън ще утвърди договорката. Той назова Путин " военнопрестъпник " и в екипа на Грайнър се тормозят, че той няма да бъде толкоз благоразположен, че да освободи търговец на оръжие.

" Да, има сериозен проблем да освободиш търговец на оръжие за Грайнър, която в Съединени американски щати щеше да бъде единствено санкционирана за провинението си ", твърди някогашната съдийка Шира Шинделин, която даде минималната присъда от 25 години на Бут.

" За мен е по-добре да се замени Бут за Грайнър и Пол Уилън. Бут така и така изкара много време в пандиза. При двама против един ще има задоволително морална тежест за договорката и няма да има недоволни ", добавя той.

Виктор Бут бе обвързван с България, като имаше няколко регистрирани компании у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР