САЩ не участват в избора на управляващи в България, отговорност

...
САЩ не участват в избора на управляващи в България, отговорност
Коментари Харесай

Американският посланик: Така плашат хората в България

САЩ не вземат участие в избора на ръководещи в България, отговорност на българите е да избират, кой да бъде в ръководството и кой да ги ръководи, разяснява пред американският дипломат в София Н.Пр. Кенет Мертен.

" Това, което ние като посланици вършим, е да се застъпваме за политиките, които Съединени американски щати поддържат. В Европа поддържаме нашите съдружници, трансатлантическата ориентировка на нашите другари и съдружници. Но не участваме в избора на ръководещи. Не реализираме надзор върху избора на който и да било. Не се занимаваме с такива неща. Твърдо имаме вяра, че това е избор – в съответния случай – на българския народ. Затова се организират избори, по тази причина хората гласоподават. Отговорност на българите е да избират кои да са техните водачи и кои да са в ръководството. Ние сме подготвени да работим с тези, които българите изберат ", сподели Мертен.



" Лидерът на " Възраждане " явно е човек, който обича страната си и е доста ревнив. Но би трябвало да кажа, че те схващат и изясняват нашето или моето въздействие изцяло неправилно. Не се занимаваме с такива неща, за които ни упрекват. Ние пазиме позиции. Така е във всяка страна. Това вършат дипломатите: застъпват се за позициите на своето държавно управление ", акцентира Мертен.

Той дефинира като подправена информация, че български бойци ще бъдат изпращани в Украйна.

" Чета за това в медиите. Според мен е подправена информация. Разпространява се, с цел да плаши хората - освен в България, само че и другаде. Според мен просто не е правилно. Не считам, че изпращането на бойци в Украйна е в дневния ред на който и да било ", уточни Мертен.



" Високо ценим всичко, което българското държавно управление направи в поддръжка на Украйна през последната година и половина. Също по този начин оценяваме метода на сегашното държавно управление, който можем да определим като по-решителен. Високо оценяваме това, което кабинетът разгласи, че ще прави за Украйна. Мога умерено да заявя, че сме доста задоволени от ролята, която България играе ", съобщи Мертен.

" Всеки дипломат, където и да е, има за върховен приоритет грижата за благоденствието на американските жители и бизнес. Това е преди всичко за всеки дипломат. За България по-конкретно, желаеме да забележим спомагателен продан на хора, т.е. повече туристи, само че и повече бизнес продан. Бизнесмени от Съединени американски щати да идват тук, както и български предприемачи да обмислят вложения в Съединени американски щати. Това ще е потребно и за двете страни. Ще поддържаме колкото е допустимо напъните на България за по-силна интеграция в европейските структури. Готови сме да работим взаимно за рационализация на въоръжените сили. И приветстваме поддръжката на България за Украйна ", разясни Мертен.

Той уточни, че Съединени американски щати нямат проблем с Русия по принцип, а с актуалната съветска власт:

" Властта в Русия предприе стъпки, които остро осъждаме и считаме за рискови за всички хора, по целия свят ".

" Санкциите по закона " Магнитски " са следствие от законодателен акт, признат от нашия Конгрес. Имат международен обсег, не са фокусирани съответно върху България или Европа ", добави Мертен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР