САЩ не изпълняват задълженията си към Турция по отношение на

...
САЩ не изпълняват задълженията си към Турция по отношение на
Коментари Харесай

Ердоган: Турция не е получила от САЩ нито изтребители, нито парите, платени за тях

САЩ не извършват отговорностите си към Турция във връзка с доставката на изтребители, това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.
" Сега преговаряме за доставката на F-16, само че ни се отхвърля. Бяха ни обещани самолети F-35, само че те не удържаха на думата си, макар че платихме към 1,4 милиарда $. Самолетите още ги няма, а парите не са върнати. Винаги държим на думата си и чакаме това от нашите сътрудници ", цитира думите му.

Ердоган предложи провеждането на тристранна среща с Русия и Сирия по отношение на обстановката в Северна Сирия. Той също по този начин допусна, че Турция може да вземе разнообразни решения по отношение на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО.
На 20 януари вестник Hürriyet писа, че процесът на разискване на продажбата на изтребители F-16 от Вашингтон на Анкара продължава. Турция желае администрацията на американския президент Джо Байдън да употребява въздействието си върху Конгреса, който би трябвало да утвърди продажбата, означават медиите. От друга страна, Съединени американски щати дават да се разбере, че утвърждението на Анкара за участието на Финландия и Швеция в НАТО ще ускори позицията на Конгреса за утвърждение на продажбата.
По-рано, на 16 януари, Bloomberg заяви, че Съединените щати се пробват да окажат напън върху Турция по отношение на участието на Швеция и Финландия в НАТО. Така Вашингтон предизвести Анкара, че може да не получи партида американски изтребители F-16, в случай че не поддържа кандидатурите на страните за участие в НАТО.

През декември 2022 година турският министър на националната защита Хулуси Акар съобщи, че Швеция и Финландия към момента не са изпълнили всички условия за участие в НАТО и че до тогава е невероятно да се ратифицира присъединението им към алианса.

Швеция и Финландия подадоха молба за присъединение към НАТО на 18 май предходната година. В края на юни членовете на блока публично поканиха страните да се причислят към Северноатлантическия алианс и се съгласиха да подпишат протоколи за присъединение.
 
Източник: " Известия "
Следвайте " Гласове " в
 
 
30 Яну 2023030 Яну 202311730 Яну 20234829 Яну 2023131829 Яну 2023105729 Яну 20231179КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023304311 Яну 2023188228 Яну 2023154226 Яну 2023368
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР