САЩ настояват за освобождаването на повече от 1500 политически затворници

...
САЩ настояват за освобождаването на повече от 1500 политически затворници
Коментари Харесай

САЩ настояха за освобождаването на повече от 1500 политически затворници в Беларус

Съединени американски щати упорстват за освобождението на повече от 1500 политически пандизчии в Беларус . Това се споделя в публично на Държавния департамент на Съединени американски щати, публикувано късно в събота.

То беше оповестено в навечерието на Деня на взаимност с беларуските политически пандизчии, който се отбелязва на 21 май.

" Осъждаме режима на Лукашенко в Беларус за несправедливото задържане на над 1500 политически пандизчии ", се споделя в изказването на Държавния департамент.

" Тези мъже и дами са задържани и хвърлени в пандиза за практикуване на техните човешки права и съществени свободи в блян към беларуската народна власт, поради митинг против фалшифицирани избори или за опълчване на войната на Русия против Украйна ", написа още в позицията.

От Държавния департамент прибавят, че доста от правосъдните процеси против арестуваните се организираха при закрити врата, без опция за публичен надзор и отчетност.

В доста от случаите режимът изцяло забрани контактите сред политическите пандизчии и техните фамилии и близки, като Съединени американски щати дават образец с опозиционерите Виктор Бабарика и Сяргей Циханоуски . В други случаи родственици и юристи даже не знаят къде са държани пандизчиите.

През 2020 година както Бабарика, по този начин и Циханоуски оповестиха, че имат намерение да се кандидатират за президентския пост на изборите, които се организираха по-късно същата година. И двамата обаче бяха задържани и наказани, преди да могат да се записват за вота.

Впоследствие дългогодишният президент на страната Александър Лукашенко беше разгласен за победител на изборите, което докара до всеобщи митинги. Според редица страни и наблюдаващи вотът беше всеобщо манипулиран. Демонстрациите продължиха месеци, като протестиращите желаеха отдръпването на Лукашенко, който е на власт от 1994 година, и нови избори. Това не се случи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР