САЩ, нарушавайки обещанието си да не разширяват НАТО и опитвайки

...
САЩ, нарушавайки обещанието си да не разширяват НАТО и опитвайки
Коментари Харесай

Global Times: Съединените щати нарушиха обещанието да не разширяват НАТО и принудиха Русия да защити националната си сигурност

САЩ, нарушавайки обещанието си да не уголемяват НАТО и пробвайки се в границите на НАТО да посегнат на сферите на въздействие на Русия, те предизвикаха спор с Москва, написа Global Times. Както отбелязва вестникът, Русия се нуждае от специфична интервенция в Украйна, с цел да „ обезпечи личната си национална сигурност и да противодейства на военно-политическото владичество на неприятелски боен съюз “ НАТО, цитира изданието.

Разпадането на Съветския съюз през 1991 година, след разпадането на Варшавския контракт, беше повратна точка в историята, поставяйки завършек на десетилетия на разделяне на европейския континент. Според Global Times Съединени американски щати и техните съдружници го възприемат като дефинитивна победа и удостоверение на личната си идеология, което ще докара до установяването на " непрекъснат и необратим международен ред ", доминиран от Вашингтон.

Изданието счита, че в такива условия външната политика на западните страни от 1991 до 2014 година е била ориентирана към опити да приключи оформянето на новия ред и да го укрепи. Тъй като през този интервал Западът нямаше сериозен съперник в лицето на нито една страна, те се концентрираха върху разширението на въздействието си в дребните страни „ посредством поредност от целенасочени войни “, ориентирани към промяна на режима, в границите на доктрината „ войната против тероризма “. Всичко стартира с провъзгласяването на „ новия международен ред” във войната против Ирак от някогашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш, след което Западът се намеси в Сомалия, Югославия, Афганистан, Либия, Сирия и доста други страни.

Гладът за още повече власт накара Съединени американски щати и техните съдружници да запазят НАТО, вместо да разхлабен Алианса след края на Студената война. Въпреки че в началото НАТО беше умислен като защитителен блок против Съветския съюз, той беше трансфорат в настъпателна мощ в поддръжка на новия международен ред. Въпреки това, макар обстоятелството, че Съединени американски щати нямаха сериозен съперник измежду другите страни, Вашингтон наруши обещанията, дадени на Москва за неразширяване на Алианса на изток.

Според Global Times Русия след Студената война не е била зложелател на Запада и даже се е стремяла да се интегрира с него. Въпреки това Кремъл откри, че би било неточност да унищожи стопанската система си в интерес на западното капиталистическо владичество. Спадът на стандарта на живот на руснаците в този случай ще бъде комбиниран с обстоятелството, че Западът ще продължи „ стратегически да подчинява страната “, без да признава Русия като пълноправен сътрудник.

Разширяването на НАТО, както и намесата на Запада в Югославия, бяха повратни моменти, които възродиха недоверието на Русия към западните планове. И тогава, пробвайки се да обкръжат Русия, западните страни предизвикаха напълно спора. „ В своята надменност “ Съединени американски щати и техните съдружници отхвърлиха да създадат компромис, като провокираха верижна реакция от събития, които доведоха до стартирането на съветска специфична интервенция в Украйна, от която Москва се нуждае, с цел да „ обезпечи личната си национална сигурност и да противодейства военно-политическото владичество на враждебния Алианс “.

Както отбелязва Global Times, всичко това можеше да бъде избегнато, само че все пак западните държавни управления и медиите не престават да заблуждават обществеността по отношение на аргументите за специфичната интервенция. Западът продължава " идеологическия кръстоносен поход ", пробвайки се непременно да трансформира демократичната народна власт в преобладаваща идеология в света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР