САЩ наредиха на неспешния персонал да напусне обхванатия от насилие Хаити

...
Съединените щати наредиха на неспешния правителствен персонал да напусне Хаити,
Коментари Харесай

Съединените щати наредиха на неспешния правителствен персонал да напусне Хаити, тъй като карибската нация продължава да се тресе от широко разпространено групово насилие, отвличания и политическа нестабилност.< /p>

В предупреждение за пътуване, издадено късно в четвъртък, Държавният департамент на САЩ нареди заминаването на неспешния персонал и членовете на техните семейства и каза, че американските граждани в Хаити трябва да напуснат „възможно най-скоро“.

„Отвличането е широко разпространено и жертвите редовно включват граждани на САЩ“, се казва в изявлението, добавяйки, че насилствените престъпления, включително въоръжени грабежи и кражби на коли, също са често срещани.

„Протестите, демонстрациите, паленето на гуми и блокадите на пътища са чести, непредсказуеми и могат да прераснат в насилие. Правителството на САЩ е изключително ограничено в способността си да предоставя спешни услуги на американски граждани в Хаити“, се казва в съобщението.

Груповото насилие нарасна в Хаити и столицата Порт-о-Пренс, особено след убийството на президента Жовенел Моаз през юли 2021 г. А практически несъществуващата правителствена система в страната прави спирането на атаките още по-трудно.


Насилието възпрепятства достъпа до здравни заведения, наложи затварянето на училища и клиники и влоши и без това тежката продоволствена несигурност, като лиши жителите на контролираните от банди райони от критични доставки.

А фактическият лидер на Хаити, министър-председателят Ариел Хенри, когото Моиз избра за поста броени дни преди да бъде убит, се сблъска с криза на легитимността – и опитите да се начертае политически преход за Хаити се провалиха.

Тази седмица групи от разселени хаитяни се събраха пред посолството на САЩ в Порт-о-Пренс, за да се опитат да потърсят безопасност от бандите.

„Бандите просто стрелят и искат контрол над района. Взеха ни къщата и сме на улицата. Искаме помощ, за да се върнем у дома“, каза една жена пред посолството, както съобщава CNN.

Миналия октомври Хенри призова международната общност да помогне за създаването на „специализирани въоръжени сили“ за потушаване на насилието, искане, което има подкрепата на САЩ и ООН.

„Решенията на кризата трябва да се притежават и ръководят от народа на Хаити, но мащабът на проблемите е такъв, че те изискват незабавен отговор и подкрепа от страна на международната общност“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш през април.< /p>

А в средата на юли Съветът за сигурност на ООН прие резолюция (PDF), призоваваща държавите-членки да предоставят подкрепа на националната полиция на Хаити, „включително чрез разполагането на специализирани сили, след консултация със заинтересованите страни в Хаити“.


Но нито една страна не се съгласи да ръководи мисията и някои лидери на гражданското общество в Хаити отхвърлиха перспективата за чуждестранна намеса, заявявайки, че предишните разполагания са донесли повече вреда, отколкото полза на страната.

Мнозина вместо това призоваха страните да оборудват по-добре националните полицейски сили на Хаити – които нямат ресурси, за да се справят с бандите – както и да спрат потока на оръжия в страната и да санкционират корумпираните хаитянски политически и бизнес актьори.

„Има сериозни основания за разполагане на международни сили в Хаити, но това може да бъде много рискована мисия“, каза Ричард Гоуън, анализатор в Международната кризисна група, пред агенция AFP тази седмица.

„Бандите са добре въоръжени и няма ясна стратегия за излизане, ако се разгърне мисия“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР