САЩ наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност за

...
САЩ наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност за
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност за Йерусалим

САЩ постановиха несъгласие на резолюцията на Съвета за сигурност за Йерусалим, последвала декларацията на Доналд Тръмп.

Резолюцията бе подкрепена от всички останали 14 членове на съвета.

Текстът, препоръчан от Египет, единствената арабска страна в Съвета за сигурност сега, не предвиждаше никакви нови ограничения и правни последици, а единствено потвърждаваше съществуващите документи на Организация на обединените нации по израело-палестинския спор. В него Съединени американски щати даже не са упоменати.

Документът акцентира, че всяко решение, мярка и деяние, които трансформират или допускат смяна на характера, статуса и демографския състав на Йерусалим, нямат юридическа мощ, недействителни са и би трябвало да бъдат анулирани. Авторите приканват страните да се въздържат от основаването на дипломатически задачи в Йерусалим и да не признават никакви дейности или ограничения, противоречащи на решенията на Организация на обединените нации.

От 1990 година досега Съединени американски щати са налагали 14 пъти несъгласие на резолюции по палестинския въпрос и израело-арабския спор и още 6 пъти по други тематики.

Сегашното несъгласие беше предизвестено. Посланичката Ники Хейли съобщи, че Съединени американски щати не се срамят от решението си да наложат несъгласие, защото са блокирали документ, защитавайки американския суверенитет и американската роля в близкоизточния кротичък развой. Трябвало да се срамят останалите членове на Съвета за сигурност.

По думите й случилото се е оскърбително и няма да бъде забравено, носи повече щета, в сравнение с изгода за споразумяване на спора в района.

Русия изяви подготвеност да заеме мястото на „ почтен медиатор “ и да провежда среща на палестинския президент Махмуд Абас и израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Специалният координатор за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов съобщи, че през последните месеци не е реализиран важен прогрес в мирните договаряния и че страните в спора са се раздалечили повече от всеки път. Той акцентира статусът на Йерусалим би трябвало да се реши при директни договаряния сред страните на основата на резолюциите на Организация на обединените нации.

Младенов заяви, че от 7 декември от линията Газа са изстреляни 27 ракети против Израел и прикани двете страни към въздържаност и отвод от принуждение. Той предизвести, че рискът за района се ускорява.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР