САЩ наложиха санкции на Организацията за атомна енергия на Иран

...
САЩ наложиха санкции на Организацията за атомна енергия на Иран
Коментари Харесай

САЩ наложиха санкции на ядрената организация на Иран

САЩ постановиха наказания на Организацията за атомна сила на Иран и нейния топ представител, разгласи американското Министерство на финансите, само че източници оповестиха, че Вашингтон ще разреши на съветски, китайски и европейски компании да продължат да работят по ирански нуклеарни планове, с цел да попречи на страната да създаде атомно оръжие, осведоми " Ройтерс ".

Администрацията на президента Доналд Тръмп ще разреши на неамерикански компании да работят с Организацията за атомна сила на Иран и няма да бъдат обект на наказания, подчертаха източниците, поискали анонимност.

Привилегията е възобновена за 60 дни и тя ще разреши продължение на активността в изследователския реактор за тежка вода " Арак ", АЕЦ " Бушер ", Техеранския проучвателен реактор и други начинания за нуклеарно съдействие.

" Държавният департамент и Министерството на финансите имаха разнообразни отзиви. Финансовото министерство завоюва. Няма апетити за нови наказания, тъй че това е изненада, само че други спорят, че тези изключения са значими, с цел да се предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия ", разяснява западен посланик, осведомен с въпроса.

Али Акбар Салехи, шеф на Организацията за атомна сила на Иран, и самата организация са глобени от Съединени американски щати, написа на уеб страницата на американското финансово министерство.

Американският специфичен представител за Иран Браян Хук се чака да даде конференция и да приказва за изключенията и новите наказания.

През ноември 2019 година Вашингтон приключи периода на изключения от наказания, свързани с иранския нуклеарен обект " Фордо ", откакто Техеран възобнови обогатяването на уран.

Решението да се наложат наказания на Салехи и Организацията за атомна сила на Иран ще засегне нуклеарната стратегия на страната за мирни цели, в това число и закупуването на части за нуклеарните обекти.

Дипломатът сподели, че Съединени американски щати евентуално ще удължат изключението за АЕЦ " Бушер ", тъй като засегнатата съветска компания доставя нуклеарно гориво за американски обекти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР