САЩ наложиха ограничения на Международната инвестиционна банка в Будапеща като

...
САЩ наложиха ограничения на Международната инвестиционна банка в Будапеща като
Коментари Харесай

САЩ санкционираха банка-прикритие на руските служби в Унгария

САЩ постановиха ограничавания на Международната капиталова банка в Будапеща като част от глобите против Русия. Това е учредена през 1970 година банкова институция за страните от някогашния Съвет за икономическо съдействие в руския блок, от която напуснаха множеството страни от Централна европа, само че България към момента е член.
 
Санкциониран е и Имре Ласлоцки, зам.-председател на Управителния съвет на МИБ, отговарящ за стратегическото обмисляне и интернационално съдействие. Възпитаник на Московския институт за интернационалните връзки, той е посланик от кариерата в родината си и до неотдавна заемаше висши постове във външното министерство на Унгария, включително департамента за човешки запаси. 
 
Още двама членове на управлението на МИБ - руснаците Николай Косов и Георгий Потапов, също са в листата. Бащата на Николай Косов - военачалник със същото име, управлява руското разузнаване в Будапеща в продължение на 12 години доникъде на 80-те години. ТАСС разказа майка му Елена като един от значимите руски шпиони, тъй като като млада служителка в представителството на Съюз на съветските социалистически републики в Организация на обединените нации взела участие в края на 40-те и началото на 50-те години в кражбата на тайните за американската атомна бомба.
 
На 1 февруари 2023 година, в самия завършек на мандата на предходното 48-о Народно заседание, то гласоподава България дефинитивно да приключи участието си в Международната капиталова банка (МИБ). Против решението гласоподаваха Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Процедурата не е завършила и сега на уеб страницата на МИБ като членове са посочени България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, а Словакия и Чехия напуснаха наскоро.
 
Русия е най-големият акционер в МИБ с 47.21% дял във импортирания капитал на банката. България участваше с 42.2 млн. евро в капитала на банката, или 9.88 на 100 от него. Още преди предстоящата по този мотив конференция на американския дипломат в Будапеща Дейвид Пресман няколко издания, в това число " Блумбърг ", оповестиха, че ще бъдат глобени няколко души и че евентуално измежду тях ще има банкери. Списъкът на OFAC през днешния ден съдържа десетки други имена от разнообразни страни по отношение на нарушение глобите против Русия.
 
Реакцията на Съединени американски щати във връзка преместването на банката в Будапеща през 2019 година беше отрицателна, тъй като има съмнения, че тя е ще бъде комфортно място за прикриване активността на съветски спецслужби. Специално по този мотив държавното управление на Виктор Орбан одобри закон, даващ обилни привилегии и изключения от унгарското законодателство за чиновниците ѝ. Това става в миг, когато връзките с Вашингтон са на най-ниското равнище от края на Студената война, а през последните дни в един от така наречен " Документи от Пентагона " беше представен Виктор Орбан да споделя, че американското посолство се е наредило измежду трите съществени закани за ръководството му.
 
Известно е, че Съединени американски щати отделят през 2023 година повече внимание на това да не се заобикалят глобите против Русия, само че до момента не са били налагани такива в партньорска страна от НАТО и член на Европейския съюз. През последните години обаче Вашингтон е глобил чиновници в натовски страни като България, Черна гора и Турция, като при последната имаше връзка с пазаруването от Анкара на съветско оръжие. Близкото до опозицията издание 444.hu написа през вчерашния ден, че от няколко самостоятелни дипломатически източници чуват, че Вашингтон възнамерява нови ограничения, като се предполагало, че те ще са сходни на тези от есента на 2014 година
 
През февруари в годишната си тирада пред Народното събрание Орбан упрекна посланика на Съединени американски щати, че " притиска " държавното управление му да се включи по-активно против Русия и загатна, че другояче американците щели да му провеждат прелом. Пресман също не си мълчи и постоянно подлага на критика проправителствените медии в разпространение на съветска агитация. Когато пресата ускори персоналните нападки против посланика, той подсети, че когато приказва, приказват Съединени американски щати, и че съгласно администрацията на президента Джо Байдън това се дирижира " от високо ", т.е. от унгарското държавно управление. Днес Гергели Дюлаш, шеф на кабинета на Орбан, непосредствено упрекна американското посолство, че работи за смяна на формалната позиция на Унгария за Украйна и Русия, напомня Дневник.
 
" През последните дни по улиците всеки се сблъсква с обстоятелството, че към този момент не опозицията води акции с американски пари, а посолството на Съединени американски щати непосредствено води акция в Унгария, Съединени американски щати не се отхвърлят от опитите си да притискат Унгария да заеме провоенна позиция, споделяна от мнозина от нашите съдружници, само че ние оставаме уверени, че мирът е единственият ни общ интерес ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР