САЩ налагат санкции на хора, обвинени в подпомагане на депортирането на деца от Украйна

...
Киев изчислява, че руските власти са депортирали и/или принудително разселили
Коментари Харесай

Киев изчислява, че руските власти са депортирали и/или принудително разселили повече от 19 500 деца от домовете им след нахлуването в Украйна през февруари миналата година.

Сред санкционираните организации е Артек - описана от Държавния департамент като притежаван от руското правителство „летен лагер, разположен в окупирания от Русия Крим“.

Артек е приел украински деца, които след това са настанени в „програми за патриотично превъзпитание“ и възпрепятствани да се върнат при семействата си, каза Вашингтон.

Директорът на организацията също е сред санкционираните.

Засегнати са и съветник на губернатора на Белгород – област в Южна Русия, близо до границата с Украйна – и комисарите по правата на децата в Калужка и Ростовска области.

Председателят на правителството на Чеченската република също е в списъка , между другото.

Русия използва различни методи за прехвърляне на деца от Украйна, каза Държавният департамент.

Те включват отнемането им от държавни институции, депортиране на младежи по време на операции за „филтриране“. , в който украинските цивилни се оценяват за предполагаемата им заплаха за руската окупация и като ги отвеждат в „лагери за отдих“ в Крим и Русия.

Русия призна, че е преместила хиляди деца от Украйна, като твърди, че е било направено за защита на сираци и деца, изоставени във военни зони.

Прочетете повече:
Как група деца избягаха от депортиране

Изображение: Говори се, че децата са били отведени от този дом за деца Херсон. Снимка: AP

В съобщение, насрочено да съвпадне с Деня на независимостта на Украйна, Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на Америка в ООН, каза на среща на Съвета за сигурност на ООН, че нейната страна „няма да стои настрана, докато Русия извършва тези военни престъпления и престъпления срещу човечеството".

За разлика от това, руският посланик в ООН каза, че западните страни лъжат за предполагаеми отвличания на украински деца.

Москва всъщност ги спасява, Василий Небензя добавен.

През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Владимир Путин и комисаря на децата му Мария Лвова-Белова.

Те са обвинени в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна - военно престъпление, ако се докаже.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР