САЩ може да приемат да продадат изтребители F-16 на Турция,

...
САЩ може да приемат да продадат изтребители F-16 на Турция,
Коментари Харесай

Politico: САЩ може да продадат изтребители F-16 на Турция, но при условие

САЩ може да одобряват да продадат изтребители F-16 на Турция, при изискване че те няма да бъдат употребявани против съдружници на НАТО, написа американският в. „ Политико “.

F-16s for Turkey aren’t a done deal until these lawmakers say it’s OK. And they’re not sold yet.
— POLITICO (@politico)
От Белия дом обявиха, че възнамеряват да пристъпят към прекачване на изтребители F-16 към Турция, откакто Анкара даде зелена светлина за присъединението на Швеция към НАТО. Представители на американския Конгрес обаче настояват, че това към момента не е дефинитивно решено.

Желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да модернизира флота си даде мотив на президента Джо Байдън да употребява обстановката, като притисне задграничния водач да се откаже от възражението си против допускането на Швеция в НАТО , показва „ Политико “.

Ердоган се съгласи с това изискване. 

В същото време Байдън не може да продаде самолетите без поддръжката на виновните за външните връзки лица от двете камари на Конгреса на Съединени американски щати – демократичния Сенат и републиканската Камара на представителите.

Техните членове в началото не бяха склонни да одобрят продажбата, само че през вчерашния ден демонстрираха признаци на единодушие, само че при съответни условия, защото стои въпросът по какъв начин Турция ще употребява изтребителите.  

Гърция упрекна източната си съседка, че е нарушила въздушното ѝ пространство повече от 10 000 пъти предходната година. Освен това Турция заплаши региони в Сирия, които са под контрола на кюрдите, считани от Съединени американски щати за съдружници.

Председателят на комисията по външни връзки на американския Сенат Боб Менендес, който по-рано възпря прехвърлянето на изтребителите, съобщи, че води диалози с администрацията на Байдън по въпроса и че може да вземе решение през идната седмица. Това допуска, че Менендес може и да анулира несъгласието си, написа „ Политико “. 

„ Провеждаме диалози с администрацията. Все още имам опасения. Казал съм им за тези опасения. Ако те могат да намерят метод да подсигуряват, че експанзията на Турция против съседите ѝ ще спре, както се случи, и беше отлично, само че това би трябвало да бъде непрекъсната действителност “, сподели Боб Менендес.

Той ще изисква гаранции, че „ в случай че има някакви продажби на Турция, тя няма да ги употребява, с цел да работи по войнствения метод, по който работи против други съдружници от НАТО, освен против Гърция “.

Ако администрацията на Байдън укрепи армията на Гърция по този начин, че тя да получи „ качествено военно преимущество “ пред Турция, може и да се откри път към одобрение на самолетите, съобщи Менендес. Сред детайлите за постигането на тази цел е Съединени американски щати да се съгласят с настояването на Гърция да закупи съвременни военни самолети F-35, сподели той и добави, че администрацията поддържа тази продажба, само че не е уведомила публично Конгреса за утвърждението.

Републиканецът Майкъл Маккол, ръководител на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати, поддържа думите на Менендес и добави също, че Анкара би трябвало да стартира договаряния с Атина, да окаже напън върху Русия за удължение на съглашението за рандеман на зърно в Черно море и да предприеме други стъпки.

„ Оптимист съм “, сподели Маккол за опцията Турция да получи утвърждение да закупи F-16. „ Първата стъпка беше да позволен Швеция в НАТО и те към този момент го направиха. Останалите са нещо като странични въпроси “, добави той. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР