САЩ изразиха готовност да приемат отново Турция в програмата си

...
САЩ изразиха готовност да приемат отново Турция в програмата си
Коментари Харесай

САЩ: Турция ще получи F-35, ако спорът със S-400 бъде решен

САЩ показаха подготвеност да одобряват още веднъж Турция в програмата си за изтребители F-35, в случай че разногласието за системата за противовъздушна защита S-400 бъде решен, която Анкара закупи от Русия.

" Ако успеем да разгадаем въпроса със S-400, което бихме желали да създадем, Съединени американски щати на драго сърце биха приели Турция назад в фамилията на F-35 ", съобщи заместник-държавният секретар Виктория Нюланд по време на посещаване в страната.

" Но първо би трябвало да решим този различен въпрос и да подсигуряваме, че до момента в който го вършим, Турция ще поддържа постоянна противовъздушна защита ", съобщи Нюланд пред Си Ен Ен. +

Турция се стремеше да закупи изтребителите F-35 на Lockheed Martin, само че Съединени американски щати постановиха наказания, известни като CAATSA, и я отстраниха от многонационалната стратегия за закупуване и подкрепяне на създаването и построяването на бойния аероплан през 2019 година, откакто тя закупи S-400от Русия.

Вашингтон твърдеше, че системите за противовъздушна защита съставляват риск за модерния изтребител, защото Анкара настояваше, че ракетите няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО.

Турция поръча към 100 F-35, а нейни компании създават към 900 елементи за изтребителя.

" Ако успеем да се оправим с този въпрос, тогава въпросът за CAATSA ще отпадне и ще можем да се върнем към диалога за F-35 ", сподели заместник-държавният секретар.

Турция изиска възобновяване на заплащанията, които е направила за F-35, и по-късно изиска да закупи бойни самолети F-16 и модернизационни комплекти, с цел да обнови съществуващия си флот.

След нескончаем развой, който разочарова Анкара, на 26 януари администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън най-сетне утвърди продажбата на 40 нови F-16 за 23 милиарда $, както и на близо 80 комплекта, откакто Турция публично ратифицира участието на Швеция в НАТО./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР