САЩ изпратиха в Литва подсилен патрул от седем изтребителя Ф-15

...
САЩ изпратиха в Литва подсилен патрул от седем изтребителя Ф-15
Коментари Харесай

САЩ изпратиха в Литва подсилен патрул, включващ седем изтребителя

Съединени американски щати изпратиха в Литва заздравен патрул от седем изтребителя Ф-15 Ийгъл, съобщи ТАСС, като се базира на министерството на защитата във Вилнюс.

Страните от НАТО управляват въздушното пространство на Балтика от авиобазата Зокняй в Литва. Контингентите се сменят през четири месеца, само че нормално страните от Алианса изпращат по четири изтребителя, отбелязва ТАСС. Министерството на защитата на Литва не оповестява аргументите за увеличението на броя на самолетите, участващи в патрулите. В края на предишния месец президентката на балтийската страна Далия Грибаускайте съобщи, че Съединени американски щати ще засилят военното си наличие в Литва по време на руско-беларуските военни учения "Запад-2017 ". "За интервала на тези учения Съединени американски щати ще дислоцират в Литва двойно повече изтребители от нормалното. Ще има повече военнослужещи, техника и кораби ", съобщи тя.

Американският контингент, включващ 140 души, дойде в Зокняй от непрекъснатата си дислокация в авиобазата Лейкънхийт във Англия. Утре ще се състои гала по промяна на дежурството, което от началото на май носеха четирите полски изтребителя Ф-15 Файтин фокън. Балтийските страни не разполагат с нужната авиация за надзор на въздушното си пространство. От 2004 година тази задача е поета от сътрудниците им от НАТО. До пролетта на 2014 година те изпращаха по четири изтребителя в базата в Зокняй. От април 2014 година те изпращат по още четири изтребителя в естонската база Емари. От 2004 година в Литва са осъществени 45 ротации, в които са взели участие изтребители на 17 страни от НАТО, отбелязва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР