САЩ и техните съюзници в НАТО трябва да направят повече,

...
САЩ и техните съюзници в НАТО трябва да направят повече,
Коментари Харесай

Буре с барут: Западът трябва да се постарае войната в Украйна да не приключи като корейската

Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО би трябвало да създадат повече, с цел да улеснят договарянията, които ще донесат мир, а освен завършек на войната в Украйна, написа създател на 19FortyFive. На 70-ата годишнина от прекратяването на огъня, което постави завършек на Корейската война, нараства паниката, че кървавият спор сред Русия и Украйна ще бъде решен по сходен метод. Има няколко основателни аргументи за това съмнение. Боевете в Корея стопираха, когато войната мина в продължителна невъзможност, като и двете страни стигнаха до заключението, че не могат да завоюват, без да се изложат на несъразмерен риск.

Във войната на Русия против Украйна може да възникне сходна алтернатива. Риск от Трета международна война Владимир Путин сигурно не е решил както тежестта, по този начин и продължителността на военните дейности, значително тъй като е подценил мащаба на военната поддръжка, която НАТО е подготвена да даде на Киев. Но вярата на западните водачи за ранен успех на Украйна след първите съветски провали също се оказа заблуда. И двете страни към този момент се борят с действителностите и външният напън за преустановяване на огъня сигурно ще се усили. Подобен ход обаче доста би нараснал риска от Трета международна война с всичките й ужасяващи последствия. Примирието, в противен случай, доста ще го понижи - по същия метод, както примирието в Корея предотврати опасността спорът да се плъзне в Трета международна война.

Въпреки това, минусите на това решение станаха много явни през идващите 70 години. Корейският полуостров остава гореща точка през цялата Студена война, на второ място единствено след Западен Берлин, написа 19FortyFive.

 

Във всеки един миг там може да избухне огромна война. И този риск става все по-зловещ, защото Северна Корея продължава да построява нуклеарния си боеприпас и да усилва броя на балистичните си ракети.

 

Корейското помирение спря кървавия спор, само че не се оказа панацея.

 

Подобна вероятност има и в Украйна, в случай че спорът завърши единствено с помирение. Руските и украинските войски ще продължат да се опълчват по няколко линии на преустановяване на огъня, които ще бъдат доста по-дълги от демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи.

 

Този регион ще се трансформира в буре с барут.

 

Уви, този тип помирение се обрисува като най-вероятната опция на проточилата се ужасяваща война на Русия против Украйна.

 

В публикация на на Фиона Хил и Анджела Стент в Foreign Affairs от септември-октомври 2022 година " наподобява, че съветските и украинските договарящи са се разбрали в общи линии за краткотрайно съглашение ". Според него " Русия ще се отдръпна на позициите си до 24 февруари, когато управлява част от Донбас и целия Крим, а Украйна ще обещае да не търси участие в НАТО, в подмяна ще получи гаранции за сигурност от редица страни. "

 

Въпреки това някогашният израелски министър председател Нефтали Бенет, който действаше като медиатор, сподели, че водачите на Обединеното кралство и Съединени американски щати не утвърждават или даже намерено блокират този тип мирни условия. Под мощен напън от Запада след това Бенет смекчи думите си, само че най-вероятно първичната дефиниция е била по-откровена и точна.

Какъв е верният ход?

Настояването за помирение, вместо дефинитивно съглашение, би обрекло Украйна на също толкоз рисковата стратегическа неустановеност, в която корейците живеят от седем десетилетия. Нежеланието на Вашингтон да откри естествени връзки със Северна Корея се трансформира в главния фактор, който циментира незадоволителното състояние на Корейския полуостров. Този път американските водачи би трябвало да работят по-умно и да заобикалят сходни политики.

 

Администрацията на Байдън и нейните съдружници в НАТО би трябвало да създадат повече за поощряване на договаряния, които носят мир, а освен завършек на дейните военни дейности в Украйна.

 

Автор Тед Гален Карпентър

 

Превод Ганчо Каменарски за Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР