САЩ и техните съюзници ще „отговорят решително“, ако Русия нападне

...
САЩ и техните съюзници ще „отговорят решително“, ако Русия нападне
Коментари Харесай

Байдън успокои Зеленски: Ако Русия нападне, ще отговорим ре...

САЩ и техните съдружници ще „ отговорят уверено “, в случай че Русия нападне Украйна, е споделил президентът Байдън на своя сътрудник в Киев, предава Financial Times.

В неделя двамата президенти са провели телефонен диалог, който е следващият опит за понижаване на възходящото напрежение откакто Русия разположи близо 100 000 бойци по границата с Украйна. Представители на Вашингтон, Москва и страните членки на НАТО ще се срещнат за договаряния при започване на януари. Очаква се Русия да изиска „ гаранции за сигурност “ за ограничение на разширение на НАТО в Европа.

Байдън е „ удостоверил “ уговорката на Съединени американски щати към „ суверенитета и териториалната целокупност “ на Украйна, съгласно изказване на Джен Псаки, говорителката на Белия дом.

След диалога, Зеленски написа в Twitter, че водачите са разискали „ взаимни дейности “ сред Украйна, Съединени американски щати и техните сътрудници за „ опазване на мира в Европа, попречване на спомагателна ескалация, промени и унищожаване на олигархията “.

Посланието на Байдън към Зеленски повтаря телефонен диалог извършен предходната седмица с съветския президент Владимир Путин, в който американският президент е споделил, че Вашингтон и неговите съдружници са подготвени да отговорят „ уверено “, в случай че Москва нападне Украйна.

Ден след диалога с Путин, който беше проведен предишния четвъртък по искане на Москва, Байдън съобщи: „ Няма да договарям тук пред всички, само че ясно показахме, че Путин не може, дублирам не може да нападне Украйна “.

Руският водач е отричал да има проекти за нахлуване над Украйна, само че предишния месец съобщи, че е подготвен да употребява „ подобаващите военно-технически средства “ и „ да реагира изрично на враждебни стъпки “ в случай че Киев и неговите западни сътрудници подценен „ алените линии “ на Москва.

Висш член на американската администрация е определил тона на диалога сред Байдън и Путин като „ сериозен и изчерпателен “, като и двамата водачи са признали опцията за „ забележителен прогрес “ по някои въпроси, само че и че има такива, по които „ единодушието евентуално е невероятно “.

Според Юри Ушаков, консултант на президента Путин, Москва е „ задоволена “ от диалога с Байдън и го е нарекла „ открит, изчерпателен и съответен “, съгласно организация Interfax.

Свързани вести Путин и Байдън се захапаха за Украйна, само че дадоха обещание мир Кирил Петков разгласи позицията на България по въпроса с Украйна ВИДЕО Ако Русия нападне, Украйна ще се бие до последната капка кръв Европейски Съюз с невиждани ограничения против Русия поради експанзия към Украйна
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР