САЩ и техните европейски съюзници са съгласни с ген. Залужни,

...
САЩ и техните европейски съюзници са съгласни с ген. Залужни,
Коментари Харесай

US издание: Това е началото на края. Украйна не може да победи на бойното поле



Съединени американски щати и техните европейски съдружници са съгласни с ген. Залужни, че Украйна няма да реализира триумф на бойното поле, написа американското издание Responsible Statecraft. Ситуацията се подрежда срещу Киев. Върху Зеленски има напън както от вътрешната страна, по този начин и извън. Ще му се наложи да признае, че това е началото на края на спора и да стартира договаряния с Русия.

" Не мисля, че спорът е стигнал задънена улица ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски по NBC News в неделя.

" Мислеха, че ще ни матират, само че това не се случи ", увери той. Въпреки това, съдейки по последните изявленията, личното му командване мисли по друг метод. А политическото му обграждане даже счита упоритостта му за вманиачена нелепост.

Натискът върху Зеленски пораства - както вътре в Украйна, по този начин и извън. Натискът се усложнява от политическото и военното управление, да не приказваме за основните поддръжници на Украйна.

Основната борба се организира на страниците на западните медии. Зеленски се сблъска с рецензии от най-близкия си политически кръг. Списание Time написа, че някои от съветниците на президента са загрижени, че неговата религия в окончателната победа на Украйна над Русия е „ сродна на месианство “. Един от най-близките сътрудници на Зеленски сподели, че той „ се самозалъгва “. Асистентът се оплака: " Нямаме избор. Ние не печелим. Но пробвай да му кажеш за това ".

Някои помощници на Зеленски споделят, че неговата неотстъпчивост пречи на Украйна да се приспособява към променената действителност на бойното поле и се тормозят, че мирните договаряния с Русия остават „ табу “.

Критиките идват и от най-високите ешелони на армията. Съобщава се, че Зеленски се е скарал с генералите за контранастъплението и условието да се защитят Артьомовск (Бахмут) и Авдеевка непременно - военното командване вижда в това стратегическа неточност, която към този момент е предизвикала на Украйна съществени загуби в персонален състав и техника.

Високопоставен украински боен сподели, че заповедите от президентската администрация от време на време нямат връзка с действителността на бойното поле и поддържа командирите на фронтовата линия, които все по-често отхвърлят да следват заповеди от горната страна.

Борбата на Зеленски със личните му генерали се задълбочи на 3 ноември, когато Зеленски уволни командващия Силите за специфични интервенции на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) военачалник Виктор Хоренко. Показателно е, че главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни не е изискал това. New York Times твърди, че Залужни по принцип може да не е знаел авансово за плануваното уволняване и това от своя страна „ подкопава престижа му “.

Уволнението изненада американските военни, които, по личните им думи, съумяха да изградят „ близки и ефикасни работни връзки “ с Хоренко. Под негово управление специфичните елементи реализираха прочут триумф с удари в дълбочина и диверсионни интервенции зад фронтовата линия. Но The New York Times оповестява за напрежение към това, което военните споделят, че са " политически стимулирани " стратегически решения, които също са се оказали неефективни и скъпи.

Напрежението сред Зеленски и неговите генерали доближи своя връх след изявлението на Залужни пред The Economist на 1 ноември. Той твърди, че спорът е стигнал до " патова обстановка " и призна, че " най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив ".

Най-лошото е, че Залужни загатна, че задънената улица заплашва да докара до проваляне на Украйна. Безизходица би довела до продължителна война на безсилие. В съпътстващ разбор, оповестен дружно с изявлението, той изясни, че една продължителна война нормално облагодетелства едната страна в спора. В съответния случай това е Русия, защото точно тя има опцията " да възвърне и усили военната си мощност ".

Залужни сподели, че в продължителна война Украйна ще изчерпи " нужния размер " от ракети и муниции, а Русия, макар глобите, в противен случай, усилва индустриалните си благоприятни условия. И даже Киев да не остане без оръжия, добави той, ще остане без хора: във война на безсилие Украйна " няма да получи предимство над врага в запасите заради непрекъснатото повишаване на техния брой ".

Близък помощник на Зеленски сподели пред списание Time, че даже в случай че Съединени американски щати дават на Украйна всички нужни оръжия, Киев " няма да има задоволително хора, с цел да ги употребява ".

Администрацията на Зеленски осъди Залужни, заявявайки, че той " улеснява работата " на Русия и " сее суматоха " измежду западните сътрудници на Украйна. Ню Йорк Таймс счита порицанието за " голям упрек, който алармира за назряващ раздор сред военното и цивилното управление ".

Освен от вътрешнополитическия и боен кръг на Зеленски, обаче, натискът идва и от интернационалните му сътрудници.

В публикация от NBC News от 3 ноември се оповестява, че " американски и европейски чиновници са почнали безшумно да тестват с украинското държавно управление за вероятни мирни договаряния с Русия, които биха довели до преустановяване на боевете ". В публикацията се твърди, цитирайки един сегашен и един някогашен почитан американски чиновник, осведомен с полемиките, че " това, което се разисква в общи линии, е от какво Украйна може да се откаже, с цел да реализира такова съглашение ".

Тайните договаряния допускат, че Съединените щати и техните европейски съдружници са съгласни със Залужни, че Украйна няма да реализира задачите си на бойното поле и че продължителните борби единствено ще замъглят още повече вероятностите на страната.

Освен това Киев евентуално ще би трябвало да направи някои отстъпки.
Изразите и фразите на американски и европейски публични лица, от една страна, и помощниците на Залужни и Зеленски, от друга, са поразително сходни.

NBC оповестява, че диалозите идват на фона на опасения измежду американски и европейски чиновници, че спорът е стигнал до задънена улица. NBC оповестява, че сходно на Залужни, " някои американски военни назовават ​​частно актуалната обстановка в Украйна застой ".

Подобно на помощниците на Залужни и Зеленски, чиновници на администрацията на Байдън също са загрижени, че Украйна " изчерпва силите си ". Като цитира източници, осведомени с въпроса, NBC заяви, че " президентът Джо Байдън обръща огромно внимание на намаляващите сили на Украйна ". " Сега главният приоритет на администрацията е въпросът с личния състав ", споделя един от тези източници.

Сякаш повтаряйки непосредствен помощник на Зеленски в списание Time, същият източник сподели: " Съединени американски щати и съдружниците могат да дават оръжия на Украйна, само че това няма да е от огромна изгода, в случай че нямат подготвени сили да ги употребяват. "

Тези опасения, съгласно NBC, са предиздвикали американски чиновници да признаят в конфиденциални диалози, че " Украйна наподобява има време единствено до края на годината или нещо такова ", преди неизбежно да стартират " по-разгорещени полемики за мирни договаряния ".

С други думи, остават единствено няколко месеца. Тъй като обстановката на бойното поле се обръща против Украйна и натискът нараства както от вътрешната страна, по този начин и извън, Зеленски, макар цялата си непоклатима религия в " успеха над Русия ", ще би трябвало да признае, че това е началото на края на спора и че е време да се прибегне до дипломация.

Тед Снайдър е коментатор по външната политика и историята на Съединени американски щати, написа за Antiwar.com и Либертарианския институт, Responsible Statecraft и The American Conservative.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР