САЩ и талибанското движение подписаха дългоочакваното мирно споразумение в катарската

...
САЩ и талибанското движение подписаха дългоочакваното мирно споразумение в катарската
Коментари Харесай

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

САЩ и талибанското придвижване подписаха дълго чаканото спокойно съглашение в катарската столица Доха.

Американският държавен секретар Майк Помпео изброи основните условия на договорката сред Съединени американски щати и талибаните.

" Спазвайте обещанията си, прекъснете връзките си с Ал Кайда. Продължавайте битката против Даеш ", сподели Помпео, обръщайки се към талибаните.

Той добави, че съглашението е " същинско тестване ", като акцентира, че Вашингтон ще калибрира темпото на изтеглянето на войските с дейностите на талибаните.

Преди това американското и афганистанското държавно управление пуснаха взаимно изказване преди съглашението на Съединени американски щати с талибаните, в което Вашингтон се ангажира да изтегли военни чиновници на Съединени американски щати и НАТО от централноазиатската страна в границите на четиринадесет месеца.

В сходство със взаимната оценка и решителността сред Съединените щати и Ислямска република Афганистан, Съединени американски щати, техните съдружници и обединението ще завършат изтеглянето на останалите си сили от Афганистан в границите на 14 месеца след оповестяването на тази взаимна декларация и Споразумение сред Съединени американски щати и талибаните ", се споделя в текста.

Според декларацията Съединени американски щати ще понижи броя на своите войски в страната до 8 600 в границите на 135 дни след влизането в действие на съглашението с талибаните.

Вашингтон също даде обещание да се въздържа от потреблението на мощ за опазване на териториалната целокупност на Афганистан и се ангажира да не се намесва във вътрешните работи на страната.

От своя страна Кабул даде обещание да ангажира Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да отстрани талибаните от листата си с наказания до 29 май.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът поддържа подписването на мирното съглашение сред Съединени американски щати и талибаните.

" Тази договорка е победа за мир, победа за афганистанците ", съобщи Столтенберг.

От 2018 година Вашингтон и талибаните се пробват да договорят спокойно съглашение, което да подсигурява изтеглянето на непознати войски от Афганистан в подмяна на гаранцията на придвижването, че страната няма да стане несъмнено леговище за терористите. Представителите на партиите постоянно се събират в Доха, с цел да решат казуса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР