САЩ и съюзниците от НАТО се обединяват в по-тясно сътрудничество

...
САЩ и съюзниците от НАТО се обединяват в по-тясно сътрудничество
Коментари Харесай

НАТО в битка за Атлантика с безпилотни дронове срещу руски подводници

САЩ и съдружниците от НАТО се сплотяват в по-тясно съдействие за развиване на безпилотни морски системи , според съглашение, подписано от ръководителите на защитата на 13-те съдружници на НАТО, оповестява DefenseNews.

" Използването на безпилотни системи е евентуално скок и превръщане на играта , която трансформира напредъка в морските технологии. Работейки дружно с обичайните военноморски активи, тези безпилотни системи ще усилят както нашата ситуационна информираност, по този начин и контрола над моретата ", оповестява НАТО.

Открива се опцията за развиване на подводни и повърхностни дронове и присъединяване на компании, като загатва, че съюзът търси общи, оперативно съвместими системи. Това значи, че потвърден производител може да се конкурира за бизнеса на 13 пазара по едно и също време , вместо единствено на един.

" Чрез тази самодейност съдружниците ще могат да употребяват икономии от мащаба, с цел да понижат разноските, като разрешават увеличение на бюджетите за защита още повече ", се споделя в изказването.

Страните, участващи в съглашението, са Белгия, Дания, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Турция, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

За наблюдаващи от НАТО съглашението е последният знак за това какъв брой съществено съюзът приема опасността от съветски подводници . " Членовете на НАТО са разтревожени от възходящата опасност от съветските подводници и влагат повече запаси , с цел да се оправят с тях ", сподели Хорхе Бенитес, старши помощник в Атлантическия съвет, който преди този момент е бил началник по въпросите на НАТО за службата на секретаря на защитата.

" По време на Путин, Русия е разгърнала нови стелт подводници в Северния Атлантик , които са доста по-трудни за следене от НАТО. Това ново интернационално съдействие за подводни дронове е най-новият образец, че НАТО поема съветската опасност в Северния Атлантически океан доста по-сериозно, в сравнение с през последното тримесечие ", изяснява той.

Разширяваща се роля

Споразумението също по този начин отразява непрестанно разширяващата се роля на безпилотните системи в подводната област , с което страните компенсират все по-тихите и по-напреднали подводници.

Американската подводна флота е понижена до 56 атакуващи и атомни подводници , а военноморските сили възнамеряват този брой да намалее в допълнение до 42 през 2028 година и ще поддържа под 48 подводници през 2032 година, съгласно неотдавнашен отчет на Конгреса.

Този дефицит води до изцяло напън върху създаването на безпилотни системи , които могат да извършват функционалности и да освободят по-големите подводници за задачи, където те са по-необходими .

Що се отнася до съдействието при създаването на безпилотни кораби и наблюдаване на крайбрежните зони в и към балтийските страни, Гренландия, Исландия и Англия, там това може да бъде от изгода.

Битката за Атлантическия океан

Новата опасност от съветски подводници предизвика реакцията на командира на американския военноморски флот в Европа адм. Джеймс Фого и я назовава " Четвъртата борба за Атлантическия океан " , правейки отпратка към битката с немските подводници през Първата международна война, Втората международна война и Студената война със Съюз на съветските социалистически републики.

Но с разширението на НАТО в някогашните руски сателитни страни, борбата за Атлантическия океан ще се разпростре от Източното крайбрежие чак до Балтийско и Черно море , региони, които Русия е укрепила през последните години.

Тази борба се простира и до океанското дъно , където се намира всичко от изскачащи мини до подводни интернет кабели , които придвижват по-голямата част от данните в света.

Това значи, че алиансът би трябвало да знае повече от всеки път какво се случва на морското дъно - работа, която просто не може да се свърши с намаляващия брой атакуващи подводници, нужни за следене на атомни подводници и осъществяване на високорискови разследващи задачи и наблюдаване по целия свят .

На тази сцена специалистите настояват, че подводните системи - било то дронове или стационарни системи - ще са нужни за наблюдаване на всички значими точки. " Не е нужно да знаем всичко на всички места . Но и ма места, където бихте желали да имате доста повече информация . Имаме сериозни неща, които желаеме да защитим, като част от подводната инфраструктура, която е толкоз сериозна за нашата стопанска система ", разяснява вицеадмирал Майкъл Конър, някогашен шеф на американските подводни сили.

Пешките

Развитието и потреблението на самостоятелни подводни безпилотни транспортни средства е предизвикателство. Проблемите са разнородни, само че те се свеждат до три съществени казуса: връзки, навигация и устойчивост .

Комуникацията под водата е предизвикателство в най-хубавите условия, а дроновете биха били ненужни, в случай че не могат да предадат какво откриват . За тази цел те би трябвало или да имат база, към която да могат да направляват и да качват данни, или се нуждаят от повърхността с цел да предадат данни, разяснява анализатор от CSBA.

Второ предизвикателство е навигацията към трудности . Рибите, които знаят много за навигацията под вода, имат проблеми да заобикалят комерсиалните мрежи за лов на риба, които са постоянно срещани по морските пътища.

Издръжливостта е друго предизвикателство . Някои от най-хубавите подводни дронове в инвентара на американския военноморски флот, при идеални условия за потребление изкарват един ден под вода . " Могат да развият единствено няколко възела и то с лимитирана дълготрайност ", добавя анализаторът Кларк.

Подводните дронове са обещаващи при почистване на мини , само че даже по-обещаващи от тях , за офанзива и отбиване, са някои надводни дронове , които се развиват, като програмата " Морски ловджия " , за междинни по величина кораби.

" Американската войска приказва за стратегическото значение на замяната на " царя " и " кралицата " на морската шахматна дъска с голям брой " пешки " , разяснява Фред Кенеди, началник на офиса за тактически технологии на ДАРПА.

Споразумението, реализирано от 13-те членки на НАТО , е единствено последната индикация за това по какъв начин страните виждат безпилотни системи, които оказват въздействие върху бъдещето на войната .

" Това е значимо изказване, че съдружниците и сътрудниците от НАТО размишляват съществено за тези нововъзникващи благоприятни условия и те мислят за тях ", разяснява Майкъл Хоровиц, професор по политология в университета в Пенсилвания, чиито проучвания са съсредоточени върху безпилотни системи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР