САЩ и съюзниците им влязоха в сблъсък със Северна Корея, Китай и Русия заради неуспешно изстрелване на сателит и напрежение

...
ОБЕДИНЕНИ НАЦИИ (АП) — Съединените щати и техните съюзници се
Коментари Харесай

ОБЕДИНЕНИ НАЦИИ (АП) — Съединените щати и техните съюзници се сблъскаха в петък със Северна Корея, Русия и Китай заради неуспешните опити на Пхенян да изстреля шпионски сателит и кой е отговорен за ескалацията на напрежението на Корейския полуостров.

Откритата среща на Съвета за сигурност, свикана от САЩ, Албания, Еквадор, Франция, Япония и Малта, за да осъди опита за изстрелване, който използва забранена технология за балистични ракети, беше посетен от посланика на Северна Корея в ООН за втори път от 2017 г.

Посланик Ким Сонг, който също се обърна към съвета през юли, каза на членовете, че Корейската народнодемократична република - официалното име на страната — има „независимо и легитимно право“ като суверенна държава да изстреля сателит за „самозащита за възпиране на непрекъснато нарастващите враждебни военни действия на Съединените щати и техните последователи“.

Космическата агенция на Севера съобщи в четвъртък, че нейният разузнавателен спътник Malligyong-1 не е успял за втори път да излезе в орбита, като обвини грешка в полета на третия етап. Пхенян заяви, че ще направи трети опит през октомври да постигне ключова военна цел на своя лидер Ким Чен Ун.

САЩ. Посланик Линда Томас-Грийнфийлд каза, че КНДР отново се е противопоставила на резолюциите на Съвета за сигурност, като е продължила своята незаконна програма за балистични ракети. Тя каза, че 13 от 15-те членове на Съвета за сигурност се противопоставят на незаконните действия на КНДР и са призовали за прекратяване на стремежа на страната да има ядрени оръжия и нейните тестове - и за единство на съвета.

Сонг каза, че КНДР има никога не е признавал резолюциите на Съвета за сигурност, за които той твърди, че нарушават „правата на една суверенна държава и никога няма да бъдат обвързани от тях в бъдеще.“

Той обвини Съединените щати и „военните гангстери“ на Южна Корея в „превръщане на Корейския полуостров в потенциална зона на огромна топлинна ядрена война“, докато настоява за смяна на режима в КНДР и провеждане на широкомащабни съвместни военни учения, които според него включват „превантивни ядрени удари срещу нашата държава като свършен факт“.< /p>

Руският посланик в ООН Василий Небензя нарече срещата на Съвета „циничен, лицемерен опит на САЩ и техните съюзници да засилят натиска върху Пхенян и да отвлекат вниманието от безразсъдните ескалационни действия на Вашингтон и неговите съюзници в региона , които представляват истинските източници на заплахи за международния мир и сигурност.“

Той нарече разширяването на ръководените от САЩ военни учения „откровено провокативни“, като каза, че те допълнително усложняват перспективите за започване на диалог, който е необходим за укрепване на регионалната сигурност.

Заместник-посланикът на Китай в ООН Ген Шуан обвини Съединените щати в „дългогодишна враждебна политика спрямо КНДР“, като каза на съвета, че непрекъснатият натиск на Вашингтон, включително изпращането на подводница с ядрено оръжие на полуострова през юли, кара Севера да се чувства „все по-несигурен“.

Той каза, че Съветът за сигурност не трябва да засилва напрежението, а да предприеме практически действия, за да отговори на законните опасения на КНДР и да създаде условия за подновяване на преговорите.< /p>

Томас-Грийнфийлд, посланикът на САЩ, отхвърли „неискрените твърдения на Русия и Китай, че САЩ действат по враждебен начин“, наричайки военните учения рутинни, законни и отбранителни.

„И за разлика от изстрелванията на балистични ракети на КНДР, те не са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, каза тя.

Томас-Грийнфийлд също потвърди ангажимента на САЩ към дипломацията, като каза, че администрацията на Байдън публично и частно многократно е призовавал КНДР да започне диалог без предварителни условия. „Но КНДР все още не е отговорила на нашите оферти“, каза тя.

Ген от Китай отвърна, че военните учения са „на рекордно ниво“, посочвайки участието на американски бомбардировачи и морски пехотинци и отбелязвайки още Санкции на САЩ срещу КНДР. „Бих искал да попитам в този контекст как диалогът наистина може да бъде възобновен?“ каза той.

Заседанието на Съвета също видя разгорещен обмен между Япония и КНДР и Китай относно изпускането на пречистена радиоактивна вода от Токио от разрушената от цунамито атомна електроцентрала Fukushima Daiichi в Тихия океан.

Song от Северна Корея за първи път повдигна въпроса, като каза, че Съветът за сигурност трябва да осъди „отвратителното престъпление на Япония срещу човечеството“, което според него застрашава безопасността и сигурността на всички хора и морската екологична среда.

Посланикът на Япония в ООН Кимихиро Ишикане отхвърли „неоснователните обвинения“, като каза, че научните доказателства сочат, че изхвърлянията са безопасни.

Но китайският министър Генг, чиято страна е забранила морски дарове от Япония, повтори силната опозиция на Пекин, като каза, че изхвърлянето на „замърсена с ядрена енергия вода“ в океана е „прехвърляне на ядрената заплаха към целия свят“.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР