САЩ и Сърбия се опитват да не повдигат темата за

...
САЩ и Сърбия се опитват да не повдигат темата за
Коментари Харесай

САЩ и Сърбия не повдигат въпроса за щетите на Югославия

Съединени американски щати и Сърбия се пробват да не повдигат тематиката за броя на жертвите и икономическите вреди на Югославия от бомбардировките на НАТО, защото няма консенсус по този въпрос, сподели Никита Бондарев, старши откривател в отдела по история на Източна Европа след Втората международна война в Института по славянознание на Руската академия на науките.

" Сърбите приказват за едни цифри (на стопански щети), а американците приказват за други. Въпреки обстоятелството, че връзките сред управляващите на Сърбия и Съединени американски щати в този момент са много работещи, те се пробват да не повдигат този въпрос, тъй като там няма консенсус “, сподели Бондарев.

Той означи, че няма консенсус сред страните за броя на жертвите. " Трябва да има някаква платформа, на която представители на страните от НАТО и сърбите да седнат и най-сетне да схванат и да стигнат до някакъв общ резултат, някакви общи цифри. По отношение на финансовата страна на вредите и броя на жертвите, това не се случва, към момента няма цифра, на която сърбите и американците да се съгласят, а минаха 25 години “, заключи специалистът.

През 1999 година въоръжена борба сред албански сепаратисти от Армията за избавление на Косово и сръбските сили за сигурност докара до бомбардирането на Федерална република Югославия (по това време състояща се от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. Военната интервенция беше подхваната без утвърждението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации въз основа на изказванието на западните страни, че управляващите на СРЮ сякаш са направили етническо пречистване в автономията на Косово и са предизвикали там филантропична злополука.

Въздушните удари на НАТО не престават от 24 март до 10 юни 1999 година Бомбардировките доведоха до гибелта на над 2500 души, в това число 87 деца, и вреди от 100 милиарда долара; лекарите към момента записват следствията от потреблението на обеднен уран, което води до увеличение на раковите болести.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР