САЩ и няколко съюзници обсъждат възможността за разполагане на хиляди

...
САЩ и няколко съюзници обсъждат възможността за разполагане на хиляди
Коментари Харесай

САЩ и съюзниците обсъждат разполагането на повече войски в Източна Европа

Съединени американски щати и няколко съдружници разискват опцията за разполагане на хиляди бойци в източноевропейските страни от НАТО преди вероятно съветско навлизане в Украйна в символ на поддръжка против продължаващата експанзия на Москва, оповестяват пред CNN трима американски чиновници, осведомени с разискванията.

Сред страните, които обмислят да одобряват разполагането на войски, са Румъния, България и Унгария. Разполагането ще наброява почти 1000 души личен състав във всяка страна и ще бъде сходно на предните бойни групи, които понастоящем са ситуирани в балтийските страни и Полша.

Съединени американски щати и Англия са измежду страните, които обмислят ново разполагане на военни сили преди нашествието, само че съгласно европейски посланик не всички 30 членове на НАТО желаят това.

Съюзниците от НАТО не са единни в мнението си по отношение на сериозността на опасността. Германия, да вземем за пример, отхвърли да продаде ново въоръжение на Украйна. Поради това Съединени американски щати водят диалози за изпращане на спомагателни сили на двустранна основа, както го разказва един чиновник, като " коалиция на искащите ".

Най-общо казано, американската военна цел ще бъде " да се отговори на опциите ", за които упорстват съдружниците от НАТО в района, съобщи предходната седмица различен чиновник от защитата. Силите на Съединени американски щати биха могли да работят, както към този момент го вършат едностранно в Европа, само че и в границите на съществуващите командни структури на НАТО.
Стефан Янев: Дипломацията за разрешаване на спора НАТО-Русия не е завършила
Бившият длъжностен министър председател и сегашен министър на защитата Стефан Янев съобщи, че дипломацията не е завършила и има своето място в разреш...
Прочети повече
Възможността за разполагане на част от силите по-близо до границите на Русия преди нашествието е смяна от страна на администрацията, която преди този момент се притесняваше от спомагателни провокации от страна на Москва. Този ход може да бъде употребен от Кремъл като образец за нападателната позиция на НАТО, с цел да оправдае Русия увеличението на силите си по границите на Украйна.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби съобщи в понеделник, че Съединени американски щати са сложили 8 500 военнослужещи в Съединени американски щати в положение на нараснала подготвеност, ако бъдат задействани Силите за отговор на НАТО и американските военни би трябвало да реагират бързо. Преобладаващата част от тези сили обаче са предопределени за активност, подкрепяна от целия алианс. Съединени американски щати и НАТО към този момент разполагат с десетки хиляди други военнослужещи в Европа, които могат да употребяват при вероятно в допълнение разполагане на сили на територията на източноевропейските съдружници.

Във вторник Кърби съобщи пред CNN, че някои войски също са в нараснала подготвеност " единствено за задачите на Съединените щати, с цел да забележим дали има потребност да продължим да успокояваме на двустранна основа някои от нашите съдружници от НАТО в Европа ". Президентът Джо Байдън също съобщи, че " може да реалокира някои от тези войски в близко бъдеще, просто тъй като това лишава време " и тъй като източноевропейските съдружници на Съединени американски щати имат " съображение за безпокойствие ".

Първоначално президентът Байдън планираше да направи изявления пред обществеността по отношение на обстановката с Русия още тази седмица, настояват източници, само че в този момент не е ясно дали ще го направи, защото Белият дом продължава да се пробва да се ангажира с Русия по дипломатически път.

Военното обмисляне се прави в миг, когато Съединени американски щати са все по-загрижени, че съветската инвазия в Украйна може да се случи когато и да е и в къси периоди.
Шолц предизвестява Русия да не атакува Украйна, само че е срещу изключването на страната от система за разплащане
" Благоразумието ни диктува да избираме ограничения, които биха имали максимален резултат върху тези, които нарушават правилата, които сме устано...
Прочети повече
" Когато казахме, че е неизбежно, то си остава неизбежно ", съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на ежедневния брифинг във вторник. " Но още веднъж не можем да създадем прогноза какво решение ще вземе президентът Путин. Все още сме ангажирани в дипломатически полемики и договаряния ".

Във вторник украински публични лица реагираха на думите на Псаки, като нарекоха обстановката с Русия " рискова ", само че не и " неизбежна ".

Източник, непосредствен до украинското управление, съобщи във вторник, че началниците на защитата и разузнаването проучват ежечасно сателитни фотоси на съветските сили, предоставени " от Съединени американски щати и други западни организации ", само че към момента не виждат Русия " да влиза в военен режим или да се нарежда за офанзива ".

Източникът добавя, че в случай че Русия издаде заповед за нахлуване, Украйна счита, че съветските сили наоколо до границата ще бъдат подготвени за една до две седмици.

В писмените си отговори на съветските претенции за сигурност, които се чака американската администрация да показа на Кремъл тази седмица, Съединени американски щати надали ще оставят място за договаряния по отношение на политиката на отворени порти на НАТО, която е главното неодобрение на президента Владимир Путин. По тази причина в Белия дом съществуват известни опасения, че Москва ще употребява отговора на Съединени американски щати като предлог да съобщи, че дипломацията се е провалила.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР