САЩ и Китай са двете най-големи икономики, които образуват гръбнака

...
САЩ и Китай са двете най-големи икономики, които образуват гръбнака
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Ябълката на раздора за Америка и Китай е Тайван

САЩ и Китай са двете най-големи стопански системи, които образуват гръбнака на световната стопанска система. Когато Америка има проблеми със своята стопанска система или реши да постанова наказания на Китай, това удря и самата Америка. Обратно, в случай че Китай реши да постанова наказания на Америка или да утежни икономическите си връзки с нея, това удря и самия Китай. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент Искрен Иванов, политолог, интернационален анализатор, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове, учител в СУ.

" Ако този резултат на бумеранга е непрекъснат, това значи, че и световната стопанска система ще е в едно положение, което може доста елементарно да докара до криза. И тъкмо това са и основателните опасения на интернационалната общественост, че в случай че на следващия ден, не дай си Боже, имаме напрежение в Тайванския пролив или се стигне до спор сред Съединени американски щати и Китай, цялата световна стопанска система ще рухне. А образец в това отношение е политиката на някогашния американски президент Доналд Тръмп, който стартира една комерсиална война с Китай, виталният стандарт на американците внезапно се утежни, от своя страна Китай стана много необуздан в този район, и си спомняме какви проблеми имахме безусловно преди пандемията да пристигна ", разяснява доцент Иванов.

Според него каквито и разлики да имат Вашингтон и Пекин, каналите на връзка сред тях остават отворени в полза на техните жители: " Защото още веднъж ще повторя, едни наказания от страна на която и да е от двете страни ще се върнат като бумеранг към жителите им, а това значи политическа неустойчивост и в Америка, и в Китай. И несъмнено, на второ място, нито една от тези две сили не би желала да загуби своето световно икономическо въздействие ".

По думите му ябълката на раздора, който сблъсква двете концепции на Съединени американски щати и Китай не е, че са разнообразни като политически системи, а " точката " Тайван: " За която сега и двете сили спорят в каква форма да бъде статуквото в този район. Малко хора знаят, че този спор – по този начин нареченият   " Тайвански въпрос “, не е просто спор за територия, а той е спор за последователност. Защото тези хора, които сега в Тайван претендират за това да бъдат неговото държавно управление, те не претендират просто за самостоятелност, а за това да са законното държавно управление на Тайван, което Пекин не може да одобри. И това сблъсква Вашингтон и Пекин, тъй като виждаме сега, че статуквото в района почва малко по малко да се разчупва и всяка една от двете сили желае то да я устройва според нейните ползи. ", посочи политологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР