САЩ и Европа са в по-голяма безопасност, ако Украйна е

...
САЩ и Европа са в по-голяма безопасност, ако Украйна е
Коментари Харесай

Atlantic Council: Европа и САЩ ще са по-защитени ако Украйна е в НАТО

САЩ и Европа са в по-голяма сигурност, в случай че Украйна е в НАТО, в сравнение с в случай че е отвън Алианса. Това се споделя в обява на аналитичния център Atlantic Council.

Основна тематика на срещата на НАТО във Вашингтон ще бъде войната на Русия против Украйна и бъдещите връзки на Украйна с Алианса. Някои се притесняват, че е рисковано да се приказва за скорошно приемане на Украйна в отбранителния съюз, само че е тъкмо противоположното – с Украйна в Алианса свободният мир ще бъде доста по-защитен, считат анализаторите.

" Членството на Украйна би било основополагащо за трайния мир и стабилността в евроатлантическия район, което ще е от изгода като за Украйна, по този начин и за НАТО ", означават специалистите.

Те предизвестяват, че даже сегашният спор да бъде замразен, съветският автократ Владимир Путин надали ще се откаже от желанието си да завладее Украйна.

От Atlantic Council, в партньорство с Министерството на външните работи на Естония, организира през тази пролет поредност от обширни полемики за войната на Русия в Украйна, в които взеха присъединяване десетки водещи специалисти, в това число представители на американските управляващи и на съдружниците. Бяха разисквани разнообразни сюжети и последствията им за сигурността на Запада. Те преглеждат присъединението на Украйна към НАТО, както разновидности за развиването на войната – такива, при които Украйна съумява да деокупира цялата си територия и такива, при които елементи от нея остават под съветска окупация.

Резултатите от полемиките са еднопосочни. Експертите предвиждат, че в случай че Украйна бъде поканена в НАТО, Русия няма да предприеме ескалация. Анализаторите са безапелационни, че в този случай Европа ще бъде по-стабилна и сигурна.

Дори при сюжети, започващи с забележима и директна съветска военна експанзия по отношение на Украйна, последващото развиване води до бърза деескалация. Двете страни имат мощни тласъци да избегнат пряк спор сред НАТО и Русия, който би могъл да докара до нуклеарна война.

" Този извод е в сходство с държанието на Русия през последните 15 години. Путин беше подготвен да използва мощ против страни отвън рамките на НАТО, в това число Грузия и Украйна, само че се въздържаше от нахлуване против страните от НАТО. Освен това, в този момент някои наблюдаващи допускат, че единствено Западът има сериозен тласък да избегне нуклеарна ескалация в Украйна. Но с Украйна в НАТО на Путин също ще му се наложи да се опасява от опцията за нуклеарен спор, което ще го накара да е доста по-внимателен в връзките си с Украйна. " – показват анализаторите.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР