САЩ и другите западни съюзници на Украйна трябва да подпомогнат

...
САЩ и другите западни съюзници на Украйна трябва да подпомогнат
Коментари Харесай

US учени: Западът да помогне на Украйна с модерни системи за ПВО. Путин може да удари с ирански дронове -

Съединени американски щати и другите западни съдружници на Украйна би трябвало да подкрепят армията на Киев с спомагателни оръжейни доставки поради вероятната поява на бойни дронове - иранско произвеждане, в арсенала на съветските въоръжени сили.

Това декларират в публикация за американското издание " Брейкинг дифенс " Джон Харди, Райън Бробст и Бихнам бин Талеблу от вашингтонския неправителствен проучвателен център " Фондация за отбрана на демокрациите " (ФЗД).

Нашествениците изпитват сега дефицит на някои типове оръжия, по-специално безпилотни летателни апарати. По данни на Белия дом обаче президентът Владимир Путин възнамерява да усъвършенства ситуацията, като получи " до неколкостотин безпилотни апарата " от Иран, се споделя в материала, представен от Българска телеграфна агенция.

Засега не е доказано, че Техеран и Москва са сключили контракт за доставка на дронове в Русия. Има обаче съглашение за съдействие в авиационното строителство, означи на 31 юли в коментар за публикацията съветското сп. " Военное обозрение ".

" Брейкинг дифенс " показва, че Русия разполага със лични ударно-разузнавателни дронове " Орион ", само че досега е произвела прекомерно малко от тях, което " лимитира въздействието им на бойното поле ". Според анализаторите от ФЗД поразяващите качества на съветските войски могат да набъбнат, в случай че те бъдат снабдени с ирански безпилотни апарати " Шахед-191 " и " Шахед-129 ", които могат да носят точно насочващи се бомби " Садид ". Те биха обезпечили на Русия спомагателни благоприятни условия.

Според сп. " Форин полиси " от 13 юли украинците се притесняват, че съветските сили ще унищожават с тези дронове да вземем за пример украинските артилерийски системи за залпов огън " Хаймарс ", произвеждане на Съединени американски щати. А специалистите на ФЗД показват, че Русия може да употребява иранските дронове за въздушна поддръжка на силите си в Украйна и за определяне на зони, неразрешени за полети в района.

Техеран може да предложи на Москва и други безпилотни апарати без въоръжение на борда, които да разширят опциите на съветската войска за разузнаване и наблюдаване, както и за дейности против украинските командни, контролни и информационни системи.

Освен това Иран има разнообразни нападателни " дронове камикадзе " за еднократна приложимост като " Шахед-136 " и баражиращи муниции като " Туфан " и " Раад-85 ". Техеран твърди също, че поддържа в оперативна подготвеност антирадарни безпилотни апарати. С тези модели съветската войска може частично да компенсира слабата си дарба да потиска противниковата противовъздушна защита, евентуално да понижи заканите за съветските пилотирани самолети и хеликоптери, разясняват експертите на ФЗД.

Нещо повече, Русия може да употребява ирански дронове от рода на " Касеф-1/2к " и " Самад 2/3 ", наподобяващи крилати ракети с витлов мотор, с цел да поразява инфраструктура и хранилища за муниции оттатък линията на фронта, написа " Брейкинг дифенс ".

Затова по координиране с Киев Вашингтон и съдружниците му би трябвало да обмислят способи да подкрепят украинските сили в противодействието против тези ирански дронове. Например да доставят на Украйна в допълнение съоръжение за радиоелектронна битка. Също и да укрепят украинската противовъздушна защита с дребен обхват, като обезпечат за нея още системи руско произвеждане или да доставят на Киев западни системи, да вземем за пример " Авенджър " или М-ШОРАД, прибавят вашингтонските специалисти.

Американският мобилен зенитен ракетен комплекс " Авенджър ", конструиран от " Боинг ", е предопределен за пукотевица по въздушни цели на разстояние от 0,5 до 5,5 км и височина до 3,8 км. Приет е на въоръжение в сухопътните сили на Съединени американски щати и други страни. Представлява жиростабилизирана платформа, на която са инсталирани управляеми ракети " Стингър " - в два транспортно-пускови пакета по четири броя, сочат данни от съветския профилиран уебсайт " Пентагонус ".

Комплексът включва оптични и термовизионни средства за разкриване и съпровождане на цели, лазерен далекомер, система за различаване " собствен - непознат ", системи за ръководство и надзор, радиостанции. Като оръжие за самозащита се употребява 12,7-милиметрова картечница.

Платформата се конфигурира на високопроходими джипове " Хъмви " или на други шасита. " Авенджърите " могат да бъдат транспортирани с транспортни самолети С-130 Херкулес и С-141В Старлифтър, също и с хеликоптери - на външни пилони. Системите могат да обстрелват задачите си, до момента в който се движат със скорост до 35 км/ч.

На 10 март т. година армията на Съединени американски щати употребява за пръв път новата система за противовъздушна защита с дребен обхват М-ШОРАД (Maneuver Short-Range Air Defense, M-SHORAD), за маневрите " Сейбър страйк 2022 " в Естония, оповестиха тогава онлайн изданията " Дифенс блог " и " Лента ".

Американски военни, представени в тях, показаха, че системата е поразила цел, имитираща дрон, над Финландския залив. В учението са взели участие четири прототипа на М-ШОРАД.

Новата система се планува да размени остаряващите комплекси " Авенджър ", създавани от 1989 година Тя се инсталира на шасита за бронетранспортьори " Страйкър " ; разполага с радар и оптично-електронно устройство за търсене на цели. Въоръжението на М-ШОРАД включва автоматизирано оръдие ХМ914, картечница, зенитни ракети " Стингър " и противотанкови " Хелфайър " (AGM-114L Longbow Hellfire).

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР