САЩ доставят на Киев модерни ракетни системи, които повишават значително

...
САЩ доставят на Киев модерни ракетни системи, които повишават значително
Коментари Харесай

Ракети за Украйна: могат ли HIMARS да обърнат хода на войната

САЩ доставят на Киев съвременни ракетни системи, които покачват доста мощта на украинската войска. С тяхна помощ тя към този момент поразява сполучливо цели надълбоко зад тила на врага. Какво могат установките HIMARS?

В края на юни Украйна заяви, че е унищожила съветска военна база в Изюм, в източната част на Донбас, при което са починали минимум 40 бойци. Същата нощ при различен удар се твърди, че е бил погубен и пълководец на първокласен съветски парашутен полк.

Това са първите съветски жертви на HIMARS (съкращение от High Mobility Artillery Rocket System – високомобилна артилерийска ракетна система. Пълното ѝ означение е M142 HIMARS. Очевидно тя разрешава на Украйна – за първи път след началото на съветската инвазия на 24 февруари – да нанася удари надълбоко оттатък фронтовата линия.

Вашингтон стартира да изпраща HIMARS на Украйна през юни, когато Русия напредна в Донбас и Луганск. Оттогава американската ракетна система се трансформира в извънредно скъп актив за украинската войска. Киев твърди, че е нанесъл десетки удари по цели, включително системи за противовъздушна защита и хранилища за муниции.

В сряда американският министър на защитата Лойд Остин съобщи, че Съединени американски щати ще доставят още четири установки HIMARS, с което броят им ще нарасне на общо 16.

" HIMARS към този момент донесоха голямо преимущество на бойното поле ", написа в Туитър на 9 юли министърът на защитата на Украйна Олексий Резников. Повече такива установки ще засилят украинската военна мощност, добави той.

Какво тъкмо съставлява HIMARS?

HIMARS е многоцелевата ракетна установка на концерна Локхийд Мартин. Производството ѝ стартира през 1990-те години, а байното ѝ кръщение в американската войска е след 2000-та година..

Пусковата установка може да бъде оборудвана с шест насочвани от GPS ракети със междинен обхват на деяние GMLRS. Това са управляеми ракети с обхват до 92 километра. Алтернативно установката може да бъде заредена с една управляема ракета от вида ATACMS – тогава тя може да поразява цели на разстояние до 300 километра. Вашингтон обаче не е доставил ATACMS на Украйна заради опасения, че украинците могат да се изкушат да атакуват обекти на съветска територия. Това би се възприело от Кремъл като сериозна американска интервенция в спора.

HIMARS се обслужва от екипаж от трима души и се презарежда за пет минути. Тъй като е лека и не е инсталирана на верижен танк, тази ракетна система е бързо преносима и елементарно транспортируема. А това ѝ разрешава да заобикаля бързи контраатаки. Тази тактика е позната като " стреляй и бягай ".

Една установка излиза към 5 милиона $. Съединени американски щати, Румъния, Сингапур, Обединените арабски емирства, Йордания и в този момент Украйна са единствените страни, които разполагат с HIMARS сега. Одобрени са продажби на Полша и Тайван, а предходната седмица Естония удостовери, че ще закупи до шест системи от Съединени американски щати, като част от пакет на стойност 500 млн. $.

Системите HIMARS са били употребявани преди този момент в Афганистан – против талибаните в провинция Кандахар, както и против " Ислямска страна " в Ирак по време на борбата за Мосул.

Могат ли HIMARS да дадат стратегическо преимущество?

В първите дни на съветската инвазия в Украйна доставените от чужбина противотанкови оръжия, като NLAW и Javelin, се оказаха незаменими за отбрана против съветските бронирани колони, движещи се към Киев или Харков. През последните месеци Русия постепенно напредна в Източна Украйна, превземайки останалите украински градове в Луганск и огромна част от Донбас под градушка от артилерийски огън.

Украйна е превъзхождана при стандартната артилерия с оптимален обхват до към 40 километра. Но HIMARS се оказаха от решаващо значение за повишение на бойната мощност на украинската войска. Те дейно поразяват основни командни, информационни и логистични центрове, намиращи се надалеч зад вражеските линии, като в същото време остават отвън обсега на вражеския огън.

Въздействието им явно се усеща от Русия, която наподобява не разполага с елементарен метод за отбрана на войските и инфраструктурата си. В понеделник съветският министър на защитата Сергей Шойгу даде заповед " да се приоритизира поразяването на вражеските ракетни и артилерийски оръжия с огромен обхват на деяние с високоточни оръжия ".

Украйна употребява HIMARS за спиране на доставките на съветска артилерия на фронта. Руските сили употребяват към 20 000 снаряда дневно, твърди отчет на " Роял Юнайтед Сървисиз Инститют ". В началото на юли видеоклипове в обществените медии демонстрираха нещо, наподобяващо на горящи хранилища за муниции. Сред изумените обекти беше и транспортен център в Донецк на съветския производител на транспортни средства Камаз. Тези цели евентуално са били ударени от HIMARS.

Твърде комплицирани за поддръжка?

Според представител на Одеска област по-рано този месец, при ракетен удар с ракетната система край Херсон, е бил погубен съветският генерал-майор Артьом Насбулин, шеф на щаба на 22-ри армейски корпус. Руската зенитно-ракетна система С-400 явно не е била в положение да прихване ракетите. Руското военно министерство съобщи в петък, че е унищожило четири HIMARS. Но военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, съобщи, че досега нито една от системите не е била изумена. Той твърди също, че към 200 украински бойци са били подготвени да употребяват HIMARS.

Както и при други оръжия, които изглеждаха способни да извърнат хода на войната за малко време, като NLAW и турските безпилотни самолети " Байрактар ", и в този момент е допустимо Русия да откри отговор и да ограничи по някакъв метод успеваемостта на HIMARS. Съществуват опасения и че американските ракетни системи могат да станат сложни за поддръжка, както и че запасите от скъпи ракети ще се изчерпят бързо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР