САЩ днес са получили отговора на Русия на предложенията за

...
САЩ днес са получили отговора на Русия на предложенията за
Коментари Харесай

САЩ получиха отговора на Русия на своите предложения за сигурност |

Съединени американски щати през днешния ден са получили отговора на Русия на предложенията за сигурност на Вашингтон, съобщи пред Ройтерс върховен чиновник от Държавния департамент.

Отговорът е предаден на американския дипломат в Русия Джон Съливан в Москва.

В отговора на съветската страна се твърди, че Съединени американски щати не са дали отговор градивно на главните детайли на проектодоговора за гаранции за сигурност, квалифициран от Москва, и че тя не е видяла в отговора на Вашингтон удостоверение за ангажимент на Съединени американски щати към правилото за сплотеност на сигурността. Това съобщи ТАСС, като се базира на текста, публикуван през днешния ден от руското външно министерство.

" В отговора на Съединени американски щати не видяхме никакви доказателства, че американската страна е изцяло ангажирана със спазването на неизменимия принцип за сплотеност на сигурността ", се споделя в документа. Руското външно министерство твърди, че поръчките за " общ проект за отчитане на този принцип от страна на Съединени американски щати " са в директно несъгласие с нежеланието на Вашингтон да се откаже от своята " контрапродуктивна и дестабилизираща политика на основаване на преимущества за себе си и своите съдружници за сметка на съветските ползи в региона на сигурността ".

" Точно това се случва вследствие на неограниченото използване от страна на ръководения от Съединени американски щати Северноатлантически алианс на политика на безкрайно геостратегическо и военно асимилиране на постсъветското пространство, в това число на територията на Украйна, което е изключително сензитивен въпрос за нас. Всичко това се случва директно на границите на Русия ", написа в съветския отговор.

Руското външно министерство акцентира, че " алените линии и главните ползи " на Москва в областта на сигурността са били подценени, а Съединени американски щати са отхвърлили " неотменимото право на Русия да ги подсигурява ". " Това сигурно е недопустимо за нас ", се отбелязва в текста.

Министерството акцентира, че в получения от Съединени американски щати отговор " задължението на Вашингтон към концепцията за сплотеност на сигурността " е редуциран до правото на страните " свободно да избират или трансформират метода, по който подсигуряват сигурността си, в това число договорите за съюзи ". " Тази независимост не е безспорна и е единствено половината от добре познатата формула, залегнала в Хартата за европейска сигурност. Втората й част изисква при упражняването на това право да не се " укрепва личната сигурност за сметка на сигурността на други страни ", дава отговор съветската страна.

Русия приканва Съединени американски щати и НАТО " да се върнат към осъществяването на интернационалните си отговорности в областта на подкрепянето на мира и сигурността " и да показват " съответни оферти за наличието и формата на правното закрепване на отхвърлянето на по-нататъшното разширение на НАТО на изток ". Тя твърди, че " твърдата поддръжка " от страна на Съединени американски щати на политиката на отворени порти на НАТО опонира на съществени задължения, поети в границите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

В документа се твърди, че " няма никакво съветско навлизане в Украйна и такова не се възнамерява " и изказванията за " съветска отговорност за ескалацията " могат да бъдат тълкувани единствено като " опит за оказване на напън и обезценяване на съветските оферти за гаранции за сигурност ". Но в случай че Украйна бъде призната в НАТО, тогава " би зародила действителна опасност режимът в Киев да се опита да си върне Крим със мощ, което би въвлякло Съединени американски щати и съдружниците им, по силата член 5 от Вашингтонския контракт, в директна военна борба с Русия с всички произлизащи от това последици.

Отново се повтаря и настояването за евакуиране на всички " войски и въоръжения на Съединени американски щати, ситуирани в Централна и Източна Европа, Югоизточна Европа и Балтийските страни ". Русия твърди, че националните военни капацитети на страните в тези региони са изцяло задоволителни, само че декларира, че е подготвена да разисква тази тематика въз основа на предложенията, които е показала в проектопредложението си за контракт за сигурност.

В съветския отговор се заключва, че в случай че Съединени американски щати не проявят подготвеност за договаряне на ясни, правнообвързващи гаранции за съветската сигурност от страна на Съединени американски щати и съдружниците им, то тогава Русия ще бъде принудена да реагира, в това число посредством предприемане на ограничения от военно-техническо естество, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР