САЩ атакуват цели в Сирия и Ирак. В действителност обаче

...
САЩ атакуват цели в Сирия и Ирак. В действителност обаче
Коментари Харесай

Ние ще отговорим. Защо САЩ удрят цели в Ирак и Сирия, но посланието е към Иран

САЩ нападат цели в Сирия и Ирак. В реалност обаче ударите са ориентирани против Иран. Същевременно Англия и Съединени американски щати нанасят удари по цели на хутите в Йемен. Посланието отново е към Техеран. Какво се случва в Близкия Изток и може ли да се стигне до ескалация на спора?

В петък американските военни нанесоха по цели в Ирак и Сирия, при които починаха близо 40 индивида . Ден по-късно силите на Съединени американски щати и Англия нападнаха в Йемен.

Атаките идват на фона на възходящо напрежение в района на Близкия Изток и водят до опасения, че то може да ескалира и да се разшири. Конфликтът стартира, откакто Хамас атакува Израел на 7 октомври. В отговор Израел в Ивицата Газа.

Хамас е организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз , Съединени американски щати и други страни и е подкрепяна от Иран . Седмица след началото на войната в Ивицата Газа други групировки, свързвани с Иран, започнаха да правят безпилотни и ракетни набези против бази с американски военни в Ирак и Сирия.

По данни на Ройтерс американските военни в тези страни са били атакувани над 160 пъти . На 28 януари обаче при удар в Йордания за първи път починаха трима души. Десетки бяха ранените.

Ударите на Съединени американски щати от петък са в отговор на гибелта на тримата военни. Вашингтон споделя, че това е единствено началото. Ще се стигне до разпалване на спора в Близкия Изток?
Какво удари Съединени американски щати в Сирия и Ирак
При офанзивата си американските военни са поразили 85 цели в Ирак и Сирия, свързани с групировки, подкрепяни от Иран. Става въпрос за командни и разследващи центрове, хранилища за ракети и снаряди, безпилотни летателни апарати и муниции.

Част от ударите са били на територията на жилищен регион в град Ал Каим , който съгласно локални поданици, представени от Ройтерс, се употребява за предпазване на огромни количества оръжия.

Според формалното известие на Съединени американски щати ударите са били ориентирани към силите " Кудс " на Иранската революционна армия (ИРГ) и обвързваните с Иран военни групировки.

Силите " Кудс " дават отговор най-вече за задграничните интервенции на ИРГ. Дейността им е съсредоточена върху организирането, поддръжката и от време на време ръководенето на организации в чужбина по способи, удобни за ползите на иранското духовенство. Затова те имат мощно въздействие върху групировки в доста страни в Близкия Изток, в това число Сирия и Ирак.

При ударите на Съединени американски щати в Ирак са починали 16 души и са били нанесени " обилни вреди " на домове и частни парцели, заяви представителят на иракското държавно управление.

В Сирия са били убити 23 души , които са охранявали атакуваните обекти, споделя Рами Абдулрахман , шеф на Сирийската обсерватория за правата на индивида пред Ройтерс. Според него всички те са били от проирански групировки.
Защо Съединени американски щати нападнаха цели в Сирия и Ирак
Атаката на Съединени американски щати е в отговор на убийството на трима американски военнослужещи в Йордания. Те починаха на на 28 януари при нахлуване с дрон от подкрепяни от Иран групировки в Йордания. Най-малко 34 бяха ранените.

" Въпреки че към момента събираме обстоятелствата за това нахлуване, знаем, че то е осъществено от подкрепяни от Иран радикални групировки, настоящи в Сирия и Ирак ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън след офанзивата.

Мисията на Иран към Организация на обединените нации сподели, че страната не е взела участие в нападението, а в района има спор сред Съединени американски щати и групировките за опозиция.

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че нападението води до " следите на " Катаеб Хизбула " - подкрепяна от Иран формация в Ирак, която Пентагонът е упреквал за предходни прояви на принуждение.

Белият дом направи сходно изказване, като представителят на Съединени американски щати по въпросите за националната сигурност Джон Кърби приписа офанзивата на Ислямска опозиция в Ирак - група, сплотяваща подкрепяни от Иран милиции. Тя включва и " Катаеб Хизбула ".
 Какво съставлява делото против Израел за геноцид  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

" Катаеб Хизбула " е една от иракските милиции, които признават иранския висш лидер аятолах Али Хаменей за собствен висш пълководец. Тя не е обвързвана с ливанската организация Хизбула.

В Йордания, която е основен съдружник на Съединени американски щати, по данни на Би Би Си сега са основани към 3000 американски военнослужещи.

По данни на Българска телеграфна агенция сега Съединени американски щати имат към 2500 военни в Ирак и 900 в Сирия в границите на интернационалната антиджихадистка коалиция, основана за битка против " Ислямска страна " по времето, когато терористичната организация контролираше територии в двете страни.
Ще се стигне ли до война
Ударите на Съединени американски щати евентуално ще продължат. Но към този момент наподобява, че нито Съединени американски щати, нито Иран желаят разпалване на боен спор посред им.

Решението на Вашингтон беше наказано от Ирак и Сирия, като управляващите и в двете страни го дефинираха като нарушение на суверенитета им. Сирия също по този начин предизвести, че американската офанзива може да " разпали спора в Близкия изток по доста рисков метод ".

След офанзивите Джо Байдън заяви, че те ще продължат във " време и тук-там, които ние избираме ". Министърът на защитата Лойд Остин удостовери думите му, като сподели, че Байдън " е наредил спомагателни дейности ".

" Съединените щати не търсят спорове в Близкия изток или където и да било другаде по света. Но дано всички тези, които биха желали да ни навредят, да знаят това: Ако навредите на американец, ние ще отговорим ", сподели американският президент в петък.

В същия ден и иранският президент Ебрахим Раиси сподели, че страната му няма да стартира война, само че ще " отговори уверено " на насилниците.

" Катаеб Хизбула " сподели във вторник, че ще спре нападенията си против американските войски. Друга формация в Ирак обаче - " Ал Нуджаба " , сподели, че ще продължи да нападна американските сили.
Ролята на Иран и ударите против хутите
От началото на войната в Израел Иран и подкрепяните от него групировки в района се стремят да окажат напън върху Вашингтон. Целта е Съединени американски щати да накарат Тел Авив да приключи офанзивата си в Ивицата Газа.

Малко след началото на войната подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути, свързани с Израел в Червено море . В отговор Съединени американски щати и Англия започнаха против инфраструктура на хутите в Йемен .

В събота Съединени американски щати и Англия оповестиха, че за трети път в границите на две седмици с изтребители и военни кораби в Червено море. Ударите са били ориентирани към пускови установки за оръжия, радарни обекти и дронове.

Същевременно групировката Хизбула в Ливан изстрелва ракети към Северен Израел, като споделя, че го прави в поддръжка на палестинците, а подкрепяните от Иран милиции са атакували американските сили в Сирия и Ирак повече от 160 пъти през последните месеци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР