Съседите спряха да пазаруват у нас, било доста по-скъпо У

...
Съседите спряха да пазаруват у нас, било доста по-скъпо У
Коментари Харесай

Българи щурмуват Гърция за евтино агнешко и козунаци

Съседите стопираха да пазарят у нас, било много по-скъпо
У нас цените са европейски, а заплатите ни - африкански, недоволстват сънародници

Каква стана тя! Едно време гърците идваха у нас да пазарят на ниска цена, в този момент си сменихме функциите.

Така сънародници разясняват обстановката с цените преди Великден, тръгнали на покупки в Гръцко. В южната ни съседка агнешкото е доста по-евтино, в сравнение с в България. Килограм прясно, розово свежо месо се предлага за 9,78 евро.



" Излиза под 20 лв. килограмът. А у нас стига до 30 лв. ", споделиха поданици на Любимец, застанали пред витрината за месо на една от веригите в граничното градче Орестиада. Без да му мислят, си взеха по половин агне.

И други сънародници вършат великденско извършване на покупки в Гърция, защото им излиза доста по-изгодно. Очаква се тази седмица потокът да е още по-голям. Майка и щерка - Маргарита и Невена Димитрови от пловдивско село, също си купиха 4 кг агнешко.



" Съотнесени към стандарта на живот и заплатите на гърците, тези цени за тях са напряко смешни. Все едно у нас агнешкото да е по 10 лв.. Но не е по този начин. В България цените са европейски, а заплатите ни - африкански ", мърмореше Маргарита, до момента в който цялостни количката с артикули в южната ни съседка. Ярешкото там е 9,98 евро за кг.

Наши сънародници от Пловдив, Хасково, Свиленград, Любимец и Кърджали са решили да заредят великденската софра от южната ни съседка.



" Много по-евтино излиза, за качеството да не приказваме ", споделят те.

" Гръцкото държавно управление направи " великденска кошница ", като постави лимит на цените за тези артикули, които хората употребяват за огромния християнски празник. Това са агнешко, козунаци, яйца и куп още артикули. Така и тези с по-скромни благоприятни условия ще имат опция да си купят, с цел да усетят празника ", разяснява пред " 24 часа " Мария Михайлова, която от 30 години живее в Комотини. Разказва, че от много време страната е поставила таван на избрани артикули от първа нужда, чиито цени не могат да се пипат. Сред тях с изключение на хранителни артикули попадат и перилни и почистващи препарати.



" Просто мислят за хората ", добави Михайлова. Никой от търговците не смеел да подвига цените, защото глобите са огромни. В същото време инспектори непрестанно проверявали да няма далавера. И даже проверявали складовете на едро, с цел да не се основава неестествен недостиг. Примерно някой да си разреши да скрие стоките от потребителската кошница и да ги прибере в склада.  " Никой не смее да си разреши такова нещо ", безапелационна е сънародничката ни с гръцко поданство.



По думите й гърците, които преди постоянно отскачали до Кърджали, с цел да пазарят на ниска цена, към този момент спрели да го вършат. " Започнаха да се връщат с празни коли и с думите: " Ами то в България е по-скъпо, в сравнение с при нас! Не си коства. "

Радко Паунов,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР