Със звън на чанове и гайди започна първия Национален фестивал

...
Със звън на чанове и гайди започна първия Национален фестивал
Коментари Харесай

Започна първият Национален фестивал Кукериада в община Тунджа

Със звън на чанове и гайди стартира първия Национален фестивал " Кукериада - долината на кукерите ". Празникът е неповторим, тъй като ще се организира по едно и също време в 12 обитаеми места на територията на община Тунджа, която е уредник на събитието.

Чарган, Тунджа

Въпреки дъжда десетки кукери и посетители на най- новия празник възвърнаха в село Чарган традицията по това време на годината кукери да играят за изобилие.
Станчо Ставрев, заместник-кмет община Тунджа: Н ай-хубавото е, че това е една традиция която младежите безпределно обичат и припознават като своя... Ще върнем конкурсния темперамент на детския кукерски празник.
През двата дни на фестивала ще бъде показана възобновения обред Джамал, няма да липсват и кулинарни провокации с панаира на траханата и кукерската софра. Според журито, " Кукериада " придава още по-голяма достоверност на кукерските игри, защото ритуалите са в естествената си среда и развенчаха стериотипите за ролята на кукерите.
проф. Георг Краев: Дебело желая да подчертая че кукерите не гонят никакви зли духове и в никакъв случай не им е минавало през главата да гонят такива неща. Те разсънват най-веселото на земята това е плодородието.
Таньо Кръстев е кукер от седем години. Определя присъединяване си в групата към този момент като табиет, който доста му харесва.
Таньо Кръстев, кукер: Тръгнеш ли да играеш няма прекъсване. От 2012 година Играя и от този момент не съм спрял.
Празникът " Кукериада " продължава през идващите два дни с конкурсната стратегия и съпътстващите я събития.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР