Със зрелищния спектакъл на оперетата Цигански барон по музика на

...
Със зрелищния спектакъл на оперетата Цигански барон по музика на
Коментари Харесай

С оперетата "Цигански барон" се открива Сезон 2023/ 2024 на Бургаската опера в петък

Със зрелищния театър на оперетата " Цигански барон " по музика на Йохан Щраус-син и постановка на Марио Николов, под диригентската палка на Деян Павлов, ще бъде открит новият Сезон 2023/ 2024 на Държавна опера – Бургас – на 6-и октомври, от 19 часа на сцената Операта. Атрактивната режисура бе показана с огромен триумф пред многочислена аудитория по време на тазгодишните Бургаски музикални празници " Емил Чакъров " – на сцената на Летния спектакъл през м. август.
 
 Оперетата Оперетата " Цигански барон " в Бургас Източник: Държавна опера-Бургас
Всичко има в този театър – загадки, скрити съкровища, гадателки, пророчества, мистерии, огньове, пристрастеност, динамичност, вихрени цигански танци, невъздържан чардаш, изтънчен виенски валс, обич, подозрения, непредвидени разкрития, плевел сюжетен процес и благополучен край. Бургаската аудитория ще има още веднъж опцията да участва на неповторимо зрелище с прелестни реализатори, красива сценография и костюми, както и на шеметна постановка, в която всеки подробност е на мястото си и в синхрон с цялостната картина.
 
Присъстващите в залата на Бургаската опера ще имат привилегията да усетят достоверна атмосфера на един театър, съдържащ характерностите на най-хубавото от известния род " операта ", без да има и колорит компромис с качеството на осъществяване, както и с всеки подробност от огромната продукция. Всеизвестен е фактът, че оперетното изкуство е комплицирано и изисква сложни качества у артистите – освен гласови благоприятни условия, а и съответно държание на сцената, артистичност, хореографски умения и... щипка от невидимата субстанция, без която не може да се роди нито един първокласен театър – неоспорим гений и предпочитание да се твори изкуство.
 
 Оперетата Оперетата " Цигански барон " в Бургас Източник: Държавна опера-Бургас
" Цигански барон " ще показа в петък по удивителен метод заплетени сюжетни завръзки и непредвидени разкрития, вълнуваща история за нишките на родовата памет, отстояване на достойнството, апотеоз на мощните и неподкупни усеща и победа на любовта, която е оттатък предразсъдъците. Ще има гълтачи на огън, акробати, обилни танци, излъчващи пристрастеността и страстта – както на циганската душа, по този начин и на темпераментните маджарски национални обичаи, красиви и богати костюми и, несъмнено, превъзходни артисти, които посредством средствата на музикалното изкуство ще накарат публиката да съпреживее една магична приказна действителност – на фона на блестящата темпераментна музика на Йохан Щраус-син.
 
Ще оживеят вълнуващите облици, разказващи чудния сюжет за обич, почитание към жанр и обичаи, както и за най-важното богатство – това, което се крие в човешкото сърце.  В общата красива амалгама от пристрастености, страсти, багри, динамични обрати и вълнуваща сюжетна развръзка вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.
 
 Оперетата Оперетата " Цигански барон " в Бургас Източник: Държавна опера-Бургас
Действието на оперетата в три дейности " Цигански барон " се развива в Унгария, в края на XVIII век. Либретото е на Игнац Шницер, основано по новелата " Сафи " от Мор Йокай. Режисурата на постановката, присъща със своята помпозност, динамично театрално деяние, атрактивни костюми и специфични резултати, е на Марио Николов – посетител, който е тазгодишният притежател на премията " Емил Чакъров, връчена на 4 септември т. год., която бе връчена от кмета на Община Бургас Димитър Николов по време на формалното закриване на Бургаските музикални празници с концерта театър " Любов, шампанско и кан-кан ", по постановка на Марио Николов, включващ най-популярните и обичани арии, дуети и ансамблови фрагменти от оперетата и мюзикъла, с който бе маркирана   60-годишнината на огромния български тенор и 40-годишната му креативна активност.
 
 Оперетата Оперетата " Цигански барон " в Бургас Източник: Държавна опера-Бургас
На спектакъла на " Цигански барон " на 6 октомври младият солист на Бургаската опера Яни Николов, тенор, ще се показа още веднъж в ролята на Шандор Баринкай, земевладелски наследник, изгонен в заточение. Певецът не скрива интереса си към ролята и сигурно тя ще стане една от желаните в портфолиото му на актьор – след сполучливия му дебют на сцената на Летния спектакъл в Бургас през м. август. Тенорът подхожда с извънреден почит и детайлизирано вглеждане в облика, като открива завладяващи обстоятелства за българския генезис на съкровището, което е крайъгълен камък в сюжета на " Цигански барон ". Яни Николов извършва сложната партия с лекост и наяве наслаждение – а във вокално отношение е безукорен.
 
В ролята на Сафи, щерка на циганската врачка Чипра, и която в действителност се оказва щерка на последния турски паша, обитавал по време на османското настъпление по унгарските земи, на сцената на Операта на 6 октомври ще се показа чудесното сопрано Нона Кръстникова, която също направи своя сполучлив дебют, дружно с Яни Николов, по време на спектакъла през м. август. Нона Кръстникова, която има в репертоара си редица функции от международни оперни заглавия, за първи път пее в оперета, като освен съумя да построи професионално вокалната партия на Сафи, наситена с компликация и изискваща необятен гласов диапазон, само че и показва ролята с артистизъм, въодушевление, задявка и финес. И доста любов към построения облик, което бе осезаемо.
 
 Оперетата Оперетата " Цигански барон " в Бургас Източник: Държавна опера-Бургас
Като неделима част от пъзела на превъзходния театър са и останалите солисти: басът Диман Панчев – невъздържан и вдъхващ почит, комбиниран с усмивка – заради радостния сюжет, в ролята на предводителя на хусарите Граф Хомонай;  баритонът Йордан Христозов – занимателен и безапелационен като богатия търговец на прасета Каломан Жупан и татко на Арсена; очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова, която придава на ролята собствен самостоятелен почерк неговата щерка Арсена; сопраното Шмилена Султанова – темпераментна и прочувствена като циганската врачка Чипра, която отглежда Сафи – щерка на последния паша от времето на Османското господство на Унгария, като своя щерка и подробно пази родовата загадка, разкривайки я в точния момент; Лина Пеева, мецосопран и помощник-режисьор на постановката – като Мирабела, гувернантка на богаташката щерка Арсена; тенорът Милен Динолов – също мощен дебют като Отокар, наследник на Мирабела;  басът Петър Тихолов – като комисар на Комисията по спазване на локалните традиции, брачен партньор на Мирабела и татко на Отокар.
 
Блестящи и вписани в цялостната многоцветна картина на представлението са и оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас – професионално звучащи, със съответното въодушевление, уместно на класен театър. Диригент на постановката е проф.д-рДеян Павлов, който е чест и мечтан посетител на бургаска сцена и на изяви на Бургаската опера. Той съумява да овладее процеса в създаване на сложната партитура, оправя се с лекост, професионализъм, движимост психологизъм и съответен метод по отношение на оркестранти и артисти.  
 
Сценографията на " Цигански барон " е на всепризнатия занаятчия на театралния дизайн за оперни театри Иван Токаджиев, диригент на хора –Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав на Бургаската опера, помощник-режисьори на атрактивната режисура са Лина Пеева и Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев.  
 
Публиката в залата на Операта на 6 октомври ще бъде подвластна на блестяща амалгама от красива музика, обилна сценография и костюми, превъзходни солисти, диригент, оркестър, хор и балет. Присъстващите ще проследят с любознание заплетената история, през тръпнещо очакване на развръзката, до изблик на наслада, съпреживяна със театралните герои, всеки от тях показан в светлината на най-хубавото от себе си, леко идеализирано, съпоставено със актуалните действителности, само че по тази причина толкоз нужно в днешния ден – да ни припомня, че има положително, светлина, правдивост, даже единствено в приказните сюжети.
 
Поне с цел да ни накара да се опитаме да се вгледаме в себе си и да извадим на повърхността на същността и държанието си по-добрата част от нас.  И... съкровището в сюжета, което се оказва с българска диря, ще бъде открито – като ярък подтик, който би могъл да бъде подбуден единствено от искрата на изкуството – такова, каквото в чистия му тип ще бъде претворено в спектакъла на " Цигански барон " на сцената на Операта в петък.  
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР