Със затопляне на времето и края на зимните месеци заболяемостта

...
Със затопляне на времето и края на зимните месеци заболяемостта
Коментари Харесай

Хранителни токсикоинфекции – кои храни носят риск?


Със стопляне на времето и края на зимните месеци заболяемостта от грипни и остри дихателни инфекции последователно понижава. Но пролетта и летните месеци също се характеризират със честа заболяемост, само че от страна на чревните вируси и така наречен хранителни токсикоинфекции. Последните съставляват група синдроми, които са резултат от приема на храни, които са нечисти с разнообразни микроорганизми, техните отрови или с някои химични съединения.

Съществува известна връзка межу типа на употребяваната храна и надлежно вида на микроорганизмите, които водят до хранителна интоксикация. Най-честите причинители са Staphylococcus aureus - изолира се от инфектирани кремове на торти и пасти; Bacillus cereus – месни ястия, зеленчуци, пържен ориз; холерният вибрион от морски дарове; салмонела от месо, яйца; листерия – меки сирена, мляко и други.

Механизмът на предаване е фекално-орален - фактори за преместване на инфекцията са разнообразни хранителни артикули и питейната вода. Като съществени рискови групи за развиване на затруднения се показват децата, заради опцията за бързо обезводняване , възрастните и имунокомпрометираните пациенти.
Повечето бактериални токсикоинфекции протичат с диария, която постоянно се съпровожда и с повръщане.

Стафиликоковите хранителни токсикоинфекции се предават съществени посредством консервирани храни и инфектирани сладкарски кремове. В инфектираните храни се отделят отрови от бактериите, което е и повода клиничните признаци да настъпват до часове след консумация. Независимо от това болестта е самоограничаващо се и с добра прогноза – излекуване настава сред 24 и 48 часа в неусложнените случаи.

Морските блага са апетитен деликатес, само че при добиването им от инфектирани води с холерен вибрион могат да доведат до водниста диария с избухлив темперамент, спастични коремни болки и повръщане. Заболяването минава в границите на няколко дни, нормално без повишение на температурата и примеси на кръв в изпражненията.

Bacillus cereus е микроорганизъм, който най-често се среща в ястия с ориз или месо. Той създава екзотоксин и след къс инкубационен интервал, от няколко часа, води до демонстрация на симптоматика – диария, мощни коремни болки и изразено повръщане. Данните за консумация на пържен ориз оказват помощ при диференциране на тази от стафилококова зараза.

Свързани публикации.. Хранителните токсико-инфекции – летни несгоди 0 Хранителни отравяния 0 Пестициди отговорни за питателните алергии? 0

При зараза с Bacillus cereus е допустимо и бактериите да се развъждат в тънките вътрешности, след което да произведат и отрови, които нервират чревната лигавица и предизвикват инфектиране. В тези случаи, в които микроорганизмите образуват екзотоксини след попадане в човешкия организъм, инкубационният интервал може да бъде продължен, заради което демонстрация на инфекцията да е налице до един ден след потреблението. По този метод се затруднява откриването на източника на инфекцията.

Трудно различима от токсикоинфекцията с Bacillus cereus е тази с Clostridium perfringens. В множеството случаи се дължи на консумация на месни ястия – главно свинско месо.

Към питателните токсикоинфекции, които протичат с инфектиране на червата, с примеси от кръв и слуз в изпражненията се отнася заразяването с шигели, Campilobacter jejuni, Escherichia coli и други. Инкубационният интервал е относително по-дълъг – в границите на дни до седмица. Диарията е главен признак, изпражненията са в нищожно количество, само че в тях се открива слуз и кръв. Основно заразяването е след консумация на инфектирано месо или нечисти плодове . Миенето на ръцете преди хранене също има значимо значение за профилактиката на тези инфекции.

Заразяване със спорите на ботулизма най-често се предизвиква при потреблението на инфектирано месо – най-често салами, както и инфектирани артикули, които се консервират.

Основните правила за профилактика са спазването на прецизна хигиена – щедро изплакване на плодове и зеленчуци, миене на ръцете преди всяко хранене. Освен това е от голяма важност достатъчната термична обработка на месните артикули, както и пастьоризацията на млякото. Съхранението на артикули в ледник също защищава продуктите от размножаване на патогенни бактерии. 3990
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР