Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов

...
Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов
Коментари Харесай

Бедствие в Северозапада: Порои, наводнени къщи и пътища, евакуирани хора

Със заповед на регионалния шеф на област Враца Георги Митов е оповестено отчасти бедствено състояние на територията на общините Враца и Криводол, оповестиха от Областна администрация. То ще е в действие до 21:30 ч. на 19 юни. На съображение Закона за отбрана при бедствия е въведен в деяние Областния проект за отбрана при бедствия, в частта „ Наводнения “. Областният съвет за сигурност и щабът за осъществяване на Областния проект минават в непрестанен режим на работа. Кметовете на общините Враца и Криводол са задължени да дават информация за ситуацията на всеки час на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност. Към момента няма данни за заплаха за популацията, оповестява Нова телевизия.

Проливният дъжд през вчерашния ден нанесе съществени вреди по огромна част от къщите в село Лиляче, част от пътните сектори са компрометирани, оповестиха от Община Враца. Хората прекараха безсънна нощ.

Подадени са четири сигнала за наводнени къщи. Евакуирани са четирима души от две къщи. Евакуиран е и мъж от закъсал автомобил на пътя Враца – Мездра при разклона за с. Моравица, показаха от пожарната.

Наводнени улици имаше и в Криводол, където трябваше да се провежда и евакуация на трима индивида, поради препълнен дребен язовир.

За малко нощес част пътят Враца-Мездра бе непристъпен, поради наводнени сектори.

От Агенция „ Пътна инфраструктура “ оповестиха, че затвореният поради мощния дъжд път Враца – Криводол към този момент е отворен за придвижване.

В област Враца през миналото денонощие са подадени шест сигнала за вреди вследствие на проливните дъждове. Единият от сигналите е за изтегляне на трима души от някогашен и неработещ завод в Криводол. Временно бе затворен пътя от Враца за Криводол.

Частично бедствено състояние е оповестено от 20:00 ч. нощес за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра. Това заяви кметът на общината Иван Аспарухов в профила си във Facebook и изясни, че през вчерашния ден регулярно са били източени до 10% от размерите на ВЕЦ-те по поречието на река Искър.

„ Дано не се наложи залпово изпускане на бент. Искър – мощно се надявам. Иначе ще се повторят наводненията от 2005 – 2006 година Засега равнището се следи непрекъснато и имаме информация по цялото поречие ”, добавя Аспарухов.

Проливните дъждове в област Монтана продължиха с огромен интензитет и през тази нощ, хора от разнообразни селища в района бяха евакуирани поради придошли реки и наводнени приземни етажи на техните къщи, заяви за Българска телеграфна агенция Ивайло Цветанов – краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Областната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Монтана.

Над 10 души, живеещи по поречието на река Шугла в селата на община Монтана Сумер, Трифоново и Крапчене, са били евакуирани от пожарникари и спасители поради внезапното повишаване равнището на реката и заливане на дворовете, мазетата и приземните етажи на техните къщи. Един човек, живеещ в покрай река Огоста в Бойчиновци, също е бил евакуиран. Повечето от евакуираните са трудноподвижни хора, които са настанени при родственици.

Седем екипа на пожарната сега изпомпват вода от домове в трите села по поречието на Шугла и на други места в района. От преваляванията има нанесени вреди по улици и друга инфраструктура, само че няма потърпевши хора, уточни Цветанов.

На 69 сигнала, свързани с неприятните метеорологични условия, са реагирали екипите на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) през миналото денонощие. Това се показва на уеб страницата на дирекцията.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР