Със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов се забранява

...
Със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов се забранява
Коментари Харесай

Забранява се груповият лов на дива свиня

Със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов се не разрешава груповият лов на дива свиня, оповестяват от аграрното министерство. Приетите промени и допълнения в Закона за лова, които регламентират груповото  ловуване на дива свиня през летните месеци отвън до момента избрания период, са незадоволително добре съобразени и съветвани по повод сигурността при провеждането на ловните излети,  обясняват от ведомството.

В момента б уйната растителност и плътната листна маса в горските територии мощно лимитират видимостта , а респективно сигурността на лова. Това е сериозна причина за пораждане на произшествия, както за участниците в лова, по този начин и крие опасности за живата и здравето на пребиваващите в гората горски служащи, туристи, гъбари и билкари.
Статистиката демонстрира, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала.
Направените промени в Закона за лова и запазване на дивеча не са съобразени и с хуманното отношение към типовете дивеч, обитаващи горските територии. Приплодите на дивите животни от тази пролет  няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета.

Започва размножителния интервал на сърната, а през септември следва и този на благородния елен. В тази връзка съществува опасност  груповият лов на дива свиня да докара до съществени загуби на главните ловни типове, компрометиране на към този момент контрактувани трофейни ловни излети за доблестен елен от страна на задгранични ловци и съществени финансови вреди.-->
Като мярка за съкращаване на популацията от дива свиня поради заплахата от пораждане и разпространяване на африканска чума по свинете се предлага усилване на подборния лов от място.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР