Със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на

...
Със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на
Коментари Харесай

Зам. на Наско А. напуска от срам



Със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на културата е освободен Бойко Кадинов.

Кадинов напуща поста по негово искане, в съгласие с министъра на културата Атанас Атанасов.

Кадинов разгласи пред медиите, че е невероятно да се работи в министерството и той е взел решението изрично.

Оставката му е била подадена на 7 април и не е предизвикана от оповестения ден по-късно видеоклип на несъответстващия му шеф Атанас Атанасов в обществените мрежи, който провокира мощен публичен отзив.
Арх. Кадинов бе назначен за зам.-министър в кабинета на Атанасов с сектор „недвижимо културно наследство“. При представянето на целите си той разгласи, че ще инициира промени в Закона за културното завещание, които ще са основани на европейските нормативни актове и процедура и направи поръчка за промени, свързани с авторското право, както и изработването на закон за архитектурата и на нов закон за меценатството.
Именно неналичието на промени и смяна в Закона за културното завещание Кадинов показва пред БНР като причина за оставката му.
Всички вие виждате и чувате това, което се вижда – деградирането на здания, съзнателното им разрушение заради липса на съответно законодателство. И това без значение от декларираните промени. След толкоз години архитектура идването ми тук – в Министерството на културата, беше на първо място мотив за една смяна, уточни Кадинов.Кадинов показва, че концепциите му за промени са получили поддръжка от архитекти, строители, учени и археолози, само че дилемите, които си слага Минстерството на културата, не са тези.

Ако в една друга страна ракети унищожават здания, то ние тук, в България, благодарение на параграфи унищожаваме постройките и културното си завещание, показва още той.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР