Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев на длъжността заместник-министър на

...
Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев на длъжността заместник-министър на
Коментари Харесай

Назначиха 25 зам.-министри. Чистят „кирета“

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев на длъжността заместник-министър на енергетиката е назначен Еленко Божков .

Божков е приключил ВМЕИ „ Ленин “- София. Божков е бил член на ДКЕВР. Заемал е длъжността основен секретар на министерството на енергетиката от 1995 г до 1997 година Бил е изпълнителен шеф на Енергопроект, както и член на Надзорния съвет на „ Енел – Марица Изток3 “.

Мария Павлова е назначена на длъжността заместник-министър на правораздаването.

Павлова е приключила компетентност „ Право “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Била е следовател в Национална следствена работа, чийто представител е в интервала 2018-2019 година, а от 2019 до 2020 година е началник на звено „ Аналитично “ в Национална следствена служба. От м. февруари 2022 до сегашния миг е завеждащ профилиран отдел 01 в Национална следствена работа. Била е длъжностен министър на правораздаването през 2017 година и длъжностен заместник-министър на правораздаването в интервала май 2021 г – януари 2022 година

Ренета Колева и Петър Димитров са назначени за заместник-министри на околната среда и водите.

Ренета Колева е назначена за заместник-министър на околната среда и водите като същия пост е заемала в интервала май 2021 г – декември 2021 г и от февруари 2017 до май 2017 година В интервала септември 2014 година – юли 2022 година е била изпълнителен шеф на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС). Преди това Колева е била шеф на дирекция „ Административно-правно и финансово обслужване “ в ПУДООС. Завършила е право в Нов български университет.

Петър Димитров е магистър по хидромелиоративно строителство. Бил е заместник-министър на околната среда и водите в интервала май 2021 г – февруари 2022 година От 2003 г до 2020 г е заемал разнообразни длъжности в Басейнова Дирекция Дунавски регион с център град Плевен, като от 2015 г до 2020 г е бил неин шеф, както и от февруари 2022 г досега.

За заместник-министър на електронното ръководство е назначен Благовест Кирилов .

Притежава магистърски степен по специалностите „ Индустриален мениджмънт “, „ Стопанско ръководство “, „ Индустриално ръководство “ и „ Бизнес администрация, като последните две са добити в Германия. Кирилов има редици специализации в областта на интернационалното право и енергийния мениджмънт. Бил е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Заемал е управителни длъжности в разнообразни компании.

Петър Бучков и Петър Георгиев са назначени за заместник-министри на младежта и спорта.

Бучков е бил изпълнителен шеф на Българската платформа за интернационално развиване в интервала от 2018 година до 2022 година Две години преди този момент работи като специалист в държавната администрация на Министерството на външните работи. Бакалавър е по специалността „ Връзка с обществеността “, магистър по обществени връзки и пази докторантура по убеждаваща връзка от СУ „ Климент Охридски “.

Георгиев е доцент и член на факултетния съвет на Факултет „ ПБЗН “ към Академията на Министерство на вътрешните работи в София. Притежава богат управнически опит в спортната сфера като е бил изпълнителен шеф на Обединен състезателен клуб „ Левски от 1995 до 1998 година, ръководител на Управителния съвет на ФК „ Левски-Спартак “ от 2004 до 2007 година, бил е и член на експертния съвет към министъра в Министерството на физическото образование и спорта от 2009 година до 2013 година Петър Георгиев е хоноруван учител в Академията на Министерство на вътрешните работи и в Нов български университет.

Борислава Танева и Пламен Славов ще извършват длъжността заместник-министър на културата. И двамата са заемали същия пост през 2021 година

Борислава Танева преподава от 1990 година в Националната музикална академия, където е професор по пиано в клавирната катедра, а от 2016 година е заместник-ректор по художественотворческата и интернационална активност. Завършва Националната музикална академия като е специализирала в Милано. Танева концертира интензивно в Европа, Бразилия и Израел, член е на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “, създател е и заместник-председател на швейцарско-българската асоциация за просвета SBAC, основана в Женева.

Пламен Славов е доцент по история и по национална сигурност в Пловдивския университет. В интервала 2015-2021 година е общински консултант в Общински съвет Карлово, а преди този момент е депутат в 42, 40 и 38-ото Народно заседание. Бил е също заместник-кмет по образованието, културата и обществените действия в община Карлово за интервала 2001-2003 година, а от 1995 година до 1997 година е ръководител на Общинския съвет в Карлово.

Надя Младенова е назначена за заместник-министър на образованието и науката.

От 2017 година до момента е заемала длъжността шеф на кабинета на вицепрезидента на Републиката. Преди това е била шеф на кабинета на министъра на образованието и науката в интервала юли 2013 година – август 2014 година Притежава задълбочена експертиза в областта на европейските въпроси. По обучение е историк, приключила е СУ „ Св. Климент Охридски “.

За заместник-министър на образованието и науката е назначена Албена Чавдарова .

Тя е дълготраен академични учител, като от 2008 година до момента е професор по „ История на педагогиката и българското обучение “ към Факултет педагогика при СУ „ Св. Кл. Охридски “. В интервала 2011 година – 2015 година е била зам.-ректор на СУ по осведомителни действия, научен състав и администрация. Доктор е на педагогическите науки, има също по този начин предпазена дисертация за образователно-квалификационна степен лекар към Лайпцигския университет. Член е на Съюза на учените в България.

В Министерството на финансите са назначени двама заместник-министри – Людмила Петкова и Даниела Добрева .

Петкова заема длъжността за трети път като в интервалите юни 2013 година – август 2014 година и септември-декември 2021 година е била заместник-министър на финансите. От 2000 година до 2010 година Людмила Петкова извършва управителни длъжности в данъчната администрация. От април 2010 година е шеф на дирекция „ Данъчна политика“ в Министерството на финансите, каквато е и до този миг. От 2019 година е ръководител на Групата „ Кодекс за поведение“ (Данъчно облагане на предприятията) към Съвета на Европейски Съюз. Притежава магистърска степен в компетентност „ Икономика и ръководство на търговията“ от УНСС. Специализирала е  в региона на европейската административна процедура.

Даниела Добрева е магистър по стопанска система, компетентност „ Счетоводство и надзор “ в Университета за национално и международно стопанство. До този миг Добрева е била консултант към кабинета на подуправителя, управляващ ръководство „ Емисионно “ в Българската национална банка.  Даниела Добрева е била шеф на дирекция „ Фискални услуги “, ръководство „ Банково “ в Българска народна банка. Тя е била и шеф на отдел „ Касови потоци на бюджета “ в Българската национална банка.

В Министерството на труда и обществената политика като заместник-министри са назначени Надя Клисурска-Жекова , проф. Емил Мингов и Наталия Ефремова .

Надя Клисурска-Жекова е била заместник-министър в МТСП в интервала 12.05.2021 г- 31.12.2021 година Тя е била депутат в 44-то Народно заседание. Работила е в общинските администрации на Стрелча и Пазарджик. Два поредни мандата е била общински консултант в Пазарджик. От 2015 до април 2021 година е част от адвокатската гилдия в града. Завършила е право във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и компетентност „ Български език и история “ в ПУ „ П. Хилендарски “.

Професор Емил Мингов е правист, лекар по право. Завършил е висшето си юридическо обучение в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 1995 година е бил секретар на Националния съвет за тристранно съдействие към Министерския съвет. Мингов е бил шеф на Националната организация за помиряване и арбитраж към МТСП, както и началник на Инспектората на министерството. В интервала 2010-2022 година Проф. Мингов е член на Надзорния съвет на Национален институт за помиряване и арбитраж, а сред 2012 и 2021 година взе участие в Надзорния съвет на Гаранционния Фонд за вземанията на служащите при неплатежоспособност на работодателя.

Наталия Ефремова е специалист с дълготраен опит в ръководството на средства от Европейския съюз. До този миг е била заместник-главен шеф в Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове ” в МТСП, която извършва функционалностите на Управляващ орган на Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027 г.). В интервала 2012-2016 година е била основен шеф на същата дирекция.

За заместник-министър на земеделието е назначен Георги Събев .

Притежава дълготраен опит в областта на европейските политики по земеделие, селско стопанство, развиване на селските региони, риболовство и интернационална търговия. Бил е заместник-министър на земеделието, храните и горите в интервала юни 2021 година – декември 2021 година Икономист е по обучение, приключил е Аграрния университет в Пловдив.

Поста на заместник-министър на земеделието поема също Крум Неделков .

В интервала май 2021 година – декември 2021 година е заемал длъжността зам.-министър на земеделието, храните и горите.  Дългогодишен академични учител, като от началото на 2020 година досега е зам.-декан по учебно-методичната активност на Ветеринарномедицинския факултет  при Тракийския университет. Завършил е ветеринарна медицина в същия университет.

За заместник-министър на районното развиване и благоустройството е назначен Захари Христов .

Същата служба е заемал в интервала юни 2021 година – октомври 2021 година Работил е в Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и в частния бранш. Магистър е по Бизнес администрация от ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Поля Занева-Димитрова също поема поста заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

По обучение е правист. В интервала 2002 година – 2007 година е юрист към Софийска адвокатска гилдия. Работила е в администрацията на Столична община, Направление „ Архитектура и градоустройство “, както и в Комисията за защита на конкуренцията.

В министерството на защитата са назначени Катерина Граматикова и Теодора Генчовска на длъжността заместник-министри.

Катерина Граматикова има юридическо обучение, специализирала е Общностно право на конкуренцията към King’s College, Лондон, и Корпоративно право на Съединените щати и Международно контролиране на търговията към Бостънски университет, филиал Лондон. Работила е в Комисията за защита на конкуренцията, както и в адвокатско сдружение. От декември 2021 година досега е била шеф на политическия кабинет в Министерство на районното развиване и благоустройството.

Теодора Генчовска е заемала поста министър на външните работи през интервала декември 2021 г – август 2022 година Професионалната й кариера започва в Генералния щаб на Българската войска. Последователно минава през всички равнища, достигайки до шеф на отдел „ НАТО и Европейски съюз “ в Министерството на защитата. Била е консултант по защитата поредно в Постоянното посланичество на Република България в Европейски Съюз и Постоянната делегация в НАТО.

Костадин Коджабашев е назначен за заместник-министър на външните работи.

Коджабашев е дипломат с дълготраен дипломатически опит. До този миг е  бил ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Украйна. Костадин Коджабашев е бил ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Испания и Княжество Андора. Той е изпълнявал и длъжността общоприет консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания. Коджабашев има опит и като посланик в Нигерия, Италия и други.

Ирина Щонова е назначена за заместник-министър на стопанската система и промишлеността.

Притежава бакалавърска степен по стопанска система от Университета „ Сейнт Олаф “, Нордфийлд, Съединени американски щати, мениджърска степен по бизнес администрация от Университета „ Станфорд “, Пало Алто, Съединени американски щати и докторска степен по стопанска система от СУ „ Св. Климент Охридски “. В интервала 2015-2021 година е вицепрезидент маркетинг и тактики на американския телеком AT &T, където дава отговор за разгръщане на каналите за продажба, въвеждане и ценообразуване на нови артикули, финансово обмисляне и финансови разноски. Две години преди този момент заема позицията шеф „ Обслужване на клиенти “ на американската сателитна телевизия DirecTV (Лос Анджелис). Притежава опит в региона на финансовия контрол и бизнес развиването.

Д-р Александър Златанов за повторно е назначен за заместник-министър на опазването на здравето.

Той е заемал същия пост през 2021 г.  До настоящия  миг заема поста шеф на РЗИ-Перник, а преди този момент в интервала 2013 г.-началото на 2021 година е шеф на РЗИ-София област. Дълги години е бил и заместник-директор на ЦСМП-София област. Висшето си обучение получава в Медицинския университет в София.

Също със заповед на премиера Гълъб Донев са освободени 25-има заместник-министри.

Длъжността заместник-министър на образованието и просвета напущат Ваня Стойнева, Генка Петрова-Ташкова и Мариета Георгиева, поста заместник-министър на културата освобождават Весела Кондакова и Юрий Вълковски, както и Жулиета Върлякова и Иван Кръстев като заместник-министри на труда и обществената политика.

От позицията заместник-министър на защитата е освободен Йордан Божилов и Станимир Георгиев, а от длъжността заместник-министър на младежта и спорта – Диана Иванова и Владимир Харизанов.

Данаил Николов и Пламен Данаилов освобождават поста заместник-министър на енергетиката, а Тома Белев, Мария Ачкова и Николай Сиджимов – поста заместник-министър на околната среда и водите. От Министерството на електронното ръководство са освободени заместник-министрите Адриана Попова и Александър Йоловски, от Министерството на земеделието – заместник-министрите Момчил Неков и Стефан Бурджев.

Със заповеди на премиера поста заместник-министър на превоза и известията напущат Дилян Берковски и Божидар Костадинов. Ирена Димитрова и Васил Георгиев са освободени като заместник-министри на външните работи, а Димитър Йотов – от поста заместник-министър на стопанската система и промишлеността.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР