Със заповед на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев има

...
Със заповед на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев има
Коментари Харесай

Колят домашните прасета и в Тервелско

Със заповед на шефа на БАБХ доктор Дамян Илиев има оповестено първично огнище на Африканска чума при диво прасе на територията и на община Тервел. Очакват се проби от второ животно, открито мъртво наоколо до първия случай

На съвещание на Областната епизоотична комисия при Областния шеф на Добрич Красимир Кирилов, доктор Борислав Каменов, шеф на Областна дирекция „ Безопасност по храните “, осведоми, че сигналът за открито мъртво диво прасе е подаден в петък – 22.02.2019 година, от Георги Ботев – шеф на Държавно ловно стопанство Тервел. Екип от ветеринарни експерти от ОДБХ и представители на Ловното и Горски стопанства са посетили мястото, където е бил трупът на животното. „ Дивото прасе е открито на 5 км от границата сред областите Добрич и Силистра, отвън огражденията, на територията на Ловното стопанство. Животното бе към 60-70 кг, направена му бе аутопсия, взети са проби, тялото е прибрано по надлежния ред, а теренът и хората бяха обработени с дезинфектант “, разясни още доктор Каменов. Резултатите от изпратените проби са с позитивен резултат и е издадена заповед с дефинира зони и попадащи в тях обитаеми места и територии – инфектирана и буферна. Д-р Каменов заяви, че в понеделник – 25.02.2019 година, е било открито още едно мъртво диво прасе, на към 500 м от първия случай, като и тук са подхванати същите дейности и се чака да се получат резултати от пробите.

Във връзка с открития към този момент случай на първично огнище и на съображение издадената заповед на шефа на БАБХ, в инфектираната зона попадат обитаемоте места от община Тервел, както и 4 села от община Добричка от област Добрич. Има включени обитаеми места от община Дулово на територията на област Силистра. „ Предприети са всички вероятни дейности за повишение на био сигурността от страна на ловните дружинки. На входа на Държавно ловно стопанство Тервел е построен пропускателен пункт – дезинфекционна площадка, през която при влизане и излизане да минават колите “, съобщи доктор Каменов. Стриктно се следи транспорта на животни и спазването на ограниченията за био сигурност. Във връзка с записаното първично огнище стартира ново броене на животните в така наречен „ задни дворове “, като доктор Каменов предлага на стопаните да приберат за персонална консумация прасетата в частните стопанства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР