Със заплашителен тон по време на поредната си предизборна изява

...
Със заплашителен тон по време на поредната си предизборна изява
Коментари Харесай

Вучич: Не е толкова лесно България да спре вноса на руски газ

Със застрашителен звук по време на следващата си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич прикани България да продължава да доставя на страната му съветски газ, съобщи БГНЕС.

„ България заяви, че ще спре вноса на съветски газ. Не съм сигурен, че това е толкоз елементарно за реализиране ", сподели Вучич при визитата си в Пожега и добави: " Ние доста просто споделяме - желаеме съветски газ от Балкански поток. Вие ни доставете /газа, бел.ред./ до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие желаете, си е ваша работа, това не е проблем за нас ", сподели още Вучич.

Според него Сърбия би трябвало да получава съветски газ, " тъй като страната му заплащала директните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България ".

Вучич, който е и водач на ръководещата Сръбска прогресивна партия е претендент за втори президентски мандат на идните избори на 4-ти април.

Коментарът му е във връзка казаното през вчерашния ден от българския финансов министър Асен Василев. " В актуалната обстановка договаряния с " Газпром " няма да има. Има други възможности. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме потенциал към 20 милиарда куб. м и може да се употребява в двете направления, на нас ни би трябвало 3 милиарда куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска тактика. Следващите 1-2 седмици ще се разиска на европейско равнище да се направи общ газов контракт за целия Европейски Съюз. Очакваме през лятото този механизъм да проработи ", сподели Василев пред БНР.

" Изявленията на формалните лица от България, че няма да удължат контракта за закупуването на газ от Русия са празни сънища, тъй като няма от къде да запълнят газопровода с изключение на от Русия ", сподели от своя страна шефът на държавното сдружение " Сърбия газ " Душан Баятович. Пред проправителствената телевизия " Пинк " той добави: " България не може да спре закупуването на съветски газ, тъй като самата тя ще остане без газ. Лично смятам, че това е политическо изказване, което се дължи на натиска против България, само че това е и напън против Сърбия и Унгария ", сподели още Баятович.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР