Със своя заповед областният управител на Пазарджик определи за пожароопасен

...
Със своя заповед областният управител на Пазарджик определи за пожароопасен
Коментари Харесай

Областният управител издаде заповед за определяне на пожароо...

Със своя заповед регионалният шеф на Пазарджик дефинира за пожароопасен сезон в горските територии на област Пазарджик, интервала от 1 април до 30 ноември 2021 година.

Със същата заповед се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

Лице, забелязало пожар в горските територии, е длъжно неотложно да предприеме дейности за известяван на центровете за приемане на незабавни повиквания към единния европейски номер 112.

Директорите на държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства, общините притежатели на гори, в съгласие с Районните служби по пожарна сигурност и отбрана на популацията, следва да обозначат трайно на терена и осведомят популацията за избраните от тях сектори в горите с нараснала пожарна заплаха (I-ви клас). Да засилят активността по разпределяне на противопожарни заявления на туристи, берачи на гъби и билки, притежателите на гори и земи към и в държавните горски територии, пастири и други лица, пребиваващи или извършващи действия в горски територии.

Сдруженията на ловците, на рибарите и на туристите в България посредством своите органи би трябвало да инструктират членовете си за разпоредбите за пожарна сигурност в горските територии и да попълнят противопожарни заявления преди всеки излет.

На кметовете на общини е разпоредено да провеждат за сметка на общинския бюджет доброволни формирования за гасене на горски пожари по реда на Закона за отбрана при бедствия.

Органите по пожарна сигурност и отбрана на популацията и чиновниците на Изпълнителната организация по горите и нейните структури имат право да стопират действия или машини и уреди, които не дават отговор на условията за пожарна сигурност или основават заплаха за пораждане на горски пожари.

За отбрана на горските територии от пожари се провеждат денонощни наряди по избран график в държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства, учебно-опитни горски стопанства, общините и юридическите лица притежатели на гори, които имат направени годишни проекти.

Заповедта е оповестена на интернет страницата на Областна администрация Пазарджик. Контролът по осъществяването е предоставен на шефовете на РДГ – Пазарджик и РД ПБЗН – Пазарджик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР