Със свое решение от вчера по наказателно дело от 2021

...
Със свое решение от вчера по наказателно дело от 2021
Коментари Харесай

ВКС оправда доц. Иванов от ВМА по обвинение за престъпление по служба

Със свое решение от през вчерашния ден по наказателно дело от 2021 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението на Военно-апелативния съд, като с това оправдава дефинитивно доцент Андрей Иванов от ВМА по обвиняване за закононарушение по работа, осведомят от Върховен касационен съд.

Делото е формирано по митинг против въззивното решение, с което е доказана присъда от 2 май 2018 година на Софийския боен съд. С нея подсъдимият Андрей Иванов е приет за невиновен по повдигнатото обвиняване за закононарушение по работа – за това, че в интервала от 10 февруари 2005 година до 31 декември 2014 година във Военномедицинската академия (ВМА) в качеството си на длъжностно лице – доцент, шеф на Катедра „ Образна диагностика “ и шеф на Клиника „ Компютърна томография и магнитно-резонансна томография “ в МБАЛ – София към ВМА, е превишил правата си и не е извършил служебните си отговорности за да набави за себе си полза (заплати от Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „ Астра “ АД) и полза за другиго – „ Астра “ АД, като от действието са настъпили неимуществени и имуществени нездравословни последствия за ВМА в размер на 17 865 978,61 лв.. Престъплението съставлява изключително тежък случай и е осъществено от лице, заемащо отговорно служебно състояние, се твърди в обвиняването.

Съдебният състав на Върховен касационен съд обаче приема митинга за безпочвен. Според висшите съдии доцент Иванов „ не е кадърен индивид на вмененото му закононарушение “, заради което законосъобразно е оневинен от следените инстанции, написа в правосъдното решение. „ Осъществяваната от него активност по работа, която е предмет на обвиняване, не е обществена по своя темперамент, в нея не се съдържат детайли с публично-правен темперамент, предполагащи осъществяване на господарски пълномощия “, показват още съдиите. По естество и наличие в съответния случай тя не може да докара до накърняване на финансовите ползи на ВМА, считат те. „ Касае се за здравна активност и запас, нужен за реализирането ѝ, а той е бил предмет на договаряне в частно-правни облигационни връзки, по които подсъдимият не е бил страна нито в качеството си на шеф на клиника или катедра във ВМА, нито в качеството си на представител на „ Астра “ АД “, показва тричленният състав на съда.

И още: „ Осъществяваната от подсъдимия активност като шеф на катедра и като шеф на клиника по предписание е ръководно-организационна, само че не във връзка обществен запас, а във връзка здравната активност и в частност – диагностично-лечебната активност, научно-изследователската и обучителната активност, развивани в посочените две звена на ВМА. Затова, без значение от длъжностното качество на подсъдимия, той не е кадърен индивид на закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс при по този начин препоръчаната от държавното обвиняване структура на закононарушение по работа “, заключават висшите съдии.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР