Със свое решение Министерският съвет даде съгласие заместник министър-председателят по

...
Със свое решение Министерският съвет даде съгласие заместник министър-председателят по
Коментари Харесай

Правителството даде съгласие за подписване на Споразумение за ротация относно представителство в Одитния комитет на ЕИБ

Със свое решение Министерският съвет даде единодушие заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите да предприеме нужните дейности за сключване на Споразумение за ротация по отношение на посланичество в Одитния комитет на Европейската капиталова банка (ЕИБ).

Съгласно устава на Банката представителството на страните-членки в Управителния комитет на Европейска инвестиционна банка, състоящ се от деветима членове, и в Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка, състоящ се от шестима членове, се обезпечава посредством систематизиране на страните членки в изборни групи.

В подтекста на отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз са признати промени в устава на Европейска инвестиционна банка, които плануват образуването на две нови изборни групи посредством разделянето на някогашната изборната група, в която е България, дружно с Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения, които предлагат един вицепрезидент и член на Управителния комитет и един член на Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка.

Страните от новосформираните изборни групи предлагат поотделно един вицепрезидент и член на Управителния комитет, а дружно – един член на Одитния комитет на Европейска инвестиционна банка.

Предвид настъпилите промени е належащо двете новосформирани изборни групи да подпишат съглашение за ротация на поста член на Одитния комитет. Представеният план е уравновесено решение, според което страните в двете изборни групи са показани равноправно, макар разликата в размера на присъединяване им в капитала на Банката, като е несъмнено двете изборни групи да оферират поредно представител на поста за интервал от три години. Определянето на реда на страните, които ще излъчват представител в границите на изборните групи, ще бъде направено е настрана съглашение в границите на групите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР