Със стареенето на звездата нейното въртене се забавя. С моделирането

...
Със стареенето на звездата нейното въртене се забавя. С моделирането
Коментари Харесай

Магнитното поле на Слънцето може скоро да се измени

Със стареенето на звездата нейното въртене се забавя. С моделирането на този развой, който бил наименуван хирохронология, откривателите са съумели да дефинират с акуратност възрастта на звездите.

Но ново проучване сочи, че хирохронологичните модели изискват калибровка, защото въртенето на звездите със стареенето се забавя не толкоз мощно, колкото се е считало преди. Звездите изхвърлят маса във тип на звезден вятър, този вятър взаимодейства с магнитното поле към звездата и работи като спирачна система.

Учените от Института Карнеги настояват, че по-старите звезди не се забавят толкоз, колкото се е считало по-рано. Изследователите са уверени, че изменението в забавянето се провокира от изменението в държанието на стареещото магнитно поле на звездата.

Въз основа на резултатите от проучването, оповестено в сп. Nature, учените са стигнали до извода, че Слънцето също скоро може да промени своето магнитно поле. Този развой ще бъде еволюционен и по кое време тъкмо ще стартира той, не е известно.

Сега специалистите се пробват да вкарат примерни времеви рамки на изменението на електромагнитното поле на звездите и да продължат калибрирането на съществуващите модели.

Калибровката на хирохронологичните модели е значима освен за схващане на процесите на Слънцето, само че и за схващане на еволюцията на звездите.

„ Способността да се дефинира възрастта на звездата е значима за коригирането на нашето схващане на виталните цикли на астрономическите системи, за класифициране на това, по какъв начин звездата и обектите към еня се трансформират с времето, и за прогнозиране какво ще се случи с тях в бъдеще “, споделя астрономът и проф. Дженифър ван Сейдерс, астроном от института Карнеги.

„ Хирохронологията има капацитет като доста прецизен способ за установяване на възрастта на слънцеподобните звезди при изискване че можем да реализираме вярна калибровка. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР