Със сключването на Колективния трудов договор (КТД) ще бъде постигната

...
Със сключването на Колективния трудов договор (КТД) ще бъде постигната
Коментари Харесай

Колективният трудов договор е само първа крачка към осъществяване на ангажиментите на правителството

Със сключването на Колективния трудов контракт (КТД) ще бъде реализирана единствено първата крачка към действителното реализиране на поетите от държавното управление съответни задължения. Това се споделя в позиция на Медицинска федерация " Подкрепа " по отношение на растежа на заплатите в бранш " Здравеопазване ".

" Отметнахме в календара и след пороя от приветствени адреси и патетично поднесена благодарност за благородния труд на хората в бели престилки, пристигна моментът да ги погледнем в очите ", означават от синдикалната организация, като допълват, че конфликтът на здравната ни система със международната пандемия и продължаващата към този момент трета година здравна рецесия не освен затвърждават, само че и подпечатват с допустимо най-черното клеймо от дълго време установени проблеми, които с десетилетия са замитани под килима на политическото дребнотемие. " Жестоката волност на ориста по насила изтика напред тематиката за българското опазване на здравето и я сложи в публичния дневен ред на мястото, което би следвало да й е отредено при всяка човешка общественост, която демонстрира обикновена ангажираност най-малко към физическото си оцеляване. И даже този преходен подтик не бе задоволителен, с цел да се даде ясна и безапелационна поръчка за дейно противопоставяне на най-наболелите провокации. Само преди две седмици бяха оповестени следващите тъжни резултати от изследване, съгласно което в над 73% от лечебните заведения има дефицит на лекари, а в 90 на 100 - на медицински сестри. Още по-стряскаща е информацията, че 63 % от лекарите в лечебните заведения и 88 % от персоналните лекари са на възраст над 50 години. На системата не доближават към 30 хиляди медицински сестри, а близо 1/3 от работещите са в пенсионна възраст ", акцентират от федерацията.
 Подписват до дни груповия трудов контракт в бранш
Подписват до дни груповия трудов контракт в бранш " Здравеопазване "

Предвижда се доста покачване на стартовите хонорари по категории

От медицинския профсъюз декларират, че всяко ново ръководство на страната гръмко се ангажира с осъществяването на промени в системата на опазването на здравето, само че отрицателната статистика може да се промени единствено при незабавни и осезаеми промени в заплащането на медицинските експерти. От организацията акцентират, че това е главният механизъм, който може да повлияе на отрицателните трендове, които от дълго време са минали в категорията " необратими ", а всички останали детайли от каквито и да са промени могат да окажат единствено подкрепящо и допълващо влияние и то в дълготраен проект.

В позицията се споделя още, че измежду най-ефективните принадлежности за реализиране на растеж във възнагражденията е груповото трудово договаряне, като трудовото ни законодателство урежда опцията за подписване на групов трудов контракт на отраслово/браншово ниво, което по съглашение сред страните може да има деяние в една или няколко действия от Класификацията на икономическите действия. От Медицинска федерация " Подкрепа " изясняват, че е всекидневно съществуването на Отраслов групов трудов контракт (ОКТД) за активност " Хуманно опазване на здравето ". " През последните месеци процедурата по подписване на нов ОКТД се забави без забележими учредения, само че с ясната индикация, че точно договарянето на растежа на възнагражденията е съществена причина за неналичието на резултат . След поредност от диалози и опити за ускорение на процеса, на 1 април беше извършена среща сред министър-председателя Кирил Петков и президентите на национално представителните синдикални организации КТ " Подкрепа " и КНСБ, с присъединяване и на представители на медицинските федерации на двете конфедерации. На срещата беше стихотворец ангажимент от страна на държавното управление за сензитивен растеж на трудовите хонорари. Конкретни параметри по отношение на размерите на минималните заплати по съществени групи длъжности бяха презентирани посредством медиите и станаха притежание, както на обществото, по този начин и на работещите в системата. Медицинска федерация " Подкрепа " и нейните членове чакат тези числа, въпреки и по-ниски от в началото препоръчаните в плана, да бъдат в къси периоди официализирани посредством сключването на отрасловия групов трудов контракт ", означават от синдиката.

От здравната федерация са безапелационни, че даже, когато това стане факт, със сключването на ОКТД ще се реализира единствено първа и плаха крачка към действителното реализиране на поетите от държавното управление съответни задължения , а тяхното същинско осъществяване следва да бъде подкрепено и обезпечено посредством няколко значими дейности на други органи, институции и организации отвън договарящите в процедурата за подписване на ОКТД. В позицията се показва, че без тези дейности, ще има официално контрактувани, само че неприложими и неизпълнени параметри във връзка с растежа на заплатите в бранш " Здравеопазване ".

Акцентирайки върху разбирането, че здравната система следва да се преглежда като неразривно и функционално обвързана цялост, синдикатът приканва за неотложно застраховане на поетите задължения. По отношение на финансовото обезпечаване на растежа на възнагражденията в лечебните заведения, чиито главен източник на доходи са действия, финансирани от НЗОК - синдикатът желае в обозримо къси периоди следва да се преразгледат и предоговорят разпоредбите за финансиране от НЗОК. " Заявеното към този момент от организации на болничните заведения противоречие с плануваните промени в Националния рамков контракт е до известна степен и в някои аспекти основателно. Промяната в метода на възнаграждение би трябвало да се извърши при отчитане на всички законосъобразни благоприятни условия и то по метод, който обезпечено да обезпечи съответния финансов запас. Математически елементарното процентно нарастване на цената на клиничните пътеки би трябвало да разрешава постигането на планувания растеж на заплатите, без това да въздейства върху опцията за съответно покриване на останалите разноски, свързани с активността на лечебните заведения и върху качеството на здравното обслужване. Необходимо и налага се да се направи обзор на разпоредбите за лимитиране при финансирането от НЗОК, доколкото същото би се оказало основна спънка за реализиране на афишираните планове ", се споделя в позицията.

Според Медицинска федерация " Подкрепа " е належащо също навреме и съответно нарастване на средствата по бюджета на Министерство на здравеопазването (МЗ), посредством които да се обезпечи финансовият запас за нарастване на възнагражденията на всички второстепенните разпоредители, измежду които са и центровете за незабавна здравна помощ, държавните психиатрични лечебни заведения и други
 Радев: Настъпил е
Радев: Настъпил е " златният час " за спасението на опазването на здравето ни

По думите му това би трябвало да стане посредством целенасочени политики за вложения в хората

В тази връзка от синдиката желаят още да бъдат признати с разпореждане на Министерски съвет текстове в преходните и заключителни разпореждания на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, с които да се обезпечи нормативна опция за еднократно установяване на нов размер на самостоятелните съществени месечни заплати на заетите при второстепенни разпоредители при Министерство на здравеопазването, които работят по служебно правно отношение или по трудово правно отношение в администрацията. като да вземем за пример чиновниците на районните здравни инспекции, чиито хонорари би трябвало да доближат равнища съответстващи на растежа на заплатите на останалите заети в системата.

По отношение на средствата за финансово обезпечаване на растежа на възнагражденията на заетите в детско и учебно опазване на здравето в позицията се декларира: " На първо място, изрично отхвърляме всеки опит за занемаряване и изключване на тази категория заети лица от груповото трудово договаряне и актуализиране на заплатите им, доколкото те са без каквото и да е подозрение част от здравната система. Наред със експертите, осигуряващи учебното опазване на здравето и опазването на здравето в детските градини, в тази група попадат и всички заети в детските ясли. Проблемите, свързани с кадровото застраховане, установени и коментирани нагоре, се отнасят с цялостна мощ и за активността на здравните кабинети в учебните заведения и детските градини, както и за ясленото дело, чиито кадрови проблеми в огромните регионални градове са извънредно обострени, в следствие от недалновидното и неефективно ръководство на системата по даване на здравни грижи в ранна детска възраст. Именно тези медицински експерти са натоварени с непостижимата отговорност да подкрепят фамилиите в развъждането на децата и в същото време да обезпечават тяхното обикновено физическо и психическо развиване. Решаването на проблемите в тази сфера изисква преразглеждане и актуализиране на единните разходни стандарти за делегирани от страната действия и увеличение на размера на средствата, трансферирани към бюджетите на общините, с цел да се обезпечи опция за постигане на оповестените обществено размери на възнагражденията и за заетите в системата на детското и учебно опазване на здравето. "
 Петков: Предлагаме повишение на главната заплата в бранш
Петков: Предлагаме повишение на главната заплата в бранш " Здравеопазване "

Премиерът организира срещи с представители на синдикални и браншови организации

Според Медицинска федерация " Подкрепа " едвам след предприемане на всички посочени нагоре дейности може да се подсигурява, че поетите задължения за растеж на заплатите до оповестените минимални равнища на възнаграждение ще бъдат действително вероятни и осъществени.

Въпреки терзанията, които са причина за правене на актуалното, синдикатът таи сдържан оптимизъм , вярвайки, че животът и здравето на българските жители са това най-висше богатство, в името на което ще бъдат положени по този начин от дълго време нужните старания, а българските здравни експерти няма да изпитат оскърбление от оповестени обществено и неспазени задължения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР