Със скандал завърши последното заседание на НСТССъс скандал завърши последното

...
Със скандал завърши последното заседание на НСТССъс скандал завърши последното
Коментари Харесай

Със скандал завърши последното заседание на НСТС

Със скандал приключи последното съвещание на НСТС
Със скандал приключи последното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Лидерът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов напусна гневен Министерски съвет, защото се говорели един и същи неща 25 години, а в последна сметка кабинетът взема решение друго. В случая негодуванието му е обвързвано с предлагането на синдиката за нарастване на цената, която се заплаща за нощен труд на час, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Представителят на синдиката Ваня Григорова изясни след съвещанието, че за повдигането на ставката за нощен труд се разисква още от април. При дебатите в обществено министерство всички организации са били единомислещи, че не е допустимо да остане толкоз мизерно възнаграждение. Същевременно работодатели и министерство отказали да одобряват предлагането на КТ „ Подкрепа “. „ Това, което ни предлага сега министър Бисер Петков е нищо да не се случи, тъй като този диалог към този момент го водихме няколко пъти. Така че, когато МТСП ни споделя още от другата година ще създадем работна група, за нас значи „ трай коньо за зелена трева ” ”.

„ Това, което е значимо да се подчертае, когато цяла година обществената политика беше подчинена на ПР-а на един човек, на едно министерство, на едно държавно управление, в края на тази година видяхме отвод от действителни дейности, които биха дали заслуженото и отработеното на българските лекари, медицински сестри, охранители, шивачки. Това са най-уязвимите специалности. Ако се чака да вършим палатки, да сложим черни тениски, да застанем на глава, да жонглираме с топки, можем и това да създадем. Това, което ни оферират работодателите е българските експерти да бъдат сменени с такива отвън Европейски Съюз “, съобщи Григорова.

Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че нарастването на нощния труд би трябвало да стане редом с редица остарели промени в Кодекса на труда, измежду които унищожаване на минимални осигурителни приходи.

Димитър Бранков от БСК обърна внимание, че редица проблеми в опазването на здравето на практика пречат за изплащането на по-високи хонорари за дежурствата на лекарите. Според него би трябвало да се ревизира Кодекса на труда, защото актуалният в основата си е от 1971 година, който пък е заимстван от различен още през далечната 1921, направен в „ друга страна “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР