Със сирени евакуират населението в Царево. В общината е обявено

...
Със сирени евакуират населението в Царево. В общината е обявено
Коментари Харесай

Царево под вода, коли в морето, сирени за евакуация

Със сирени изтеглят популацията в Царево. В общината е оповестено бедствено състояние. Има наводнени парцели. Десетки коли са под вода, а някои са отнесени в морето. От понеделник вечерта валят проливни дъждове по Южното Черноморие. В региона духа мощен вятър, има наводнени парцели и затворени пътища поради прелели реки.

В няколко хотела на къмпинг „ Нестинарка ” първите етажи са залети. Водата на къмпинг „ Арапя ” е към два метра. От Министерство на вътрешните работи оповестиха за NOVA, че текат избавителни интервенции за хора в заплаха.

„ В рамките на няколко часа са паднали значителни превалявания, най-много в региона на Царево. Имаме известия за прелели реки. Хора са затруднени в напредването си, поради високите води. Кметът на Община Царево разгласи бедствено състояние. Заседава щаб, който да реши за нужните ограничения. Насочени са спомагателни сили и средства на полицията, Жандармерията, „ Гранична полиция ”, както и на пожарната ”, изясни шефът на ГДПБЗН гл. ком. Александър Джартов.

Разпоредена е евакуация на хората от засегнатите от наводненията региони. „ В Царево в никакъв случай не е имало такива превалявания. В общината към този момент има вреди. Едно село е изцяло наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация ”, разгласи кметът на общината Георги Лапчев.

„ Дъждът въобще не стопира. Следим климатичните характерности – мисля, че най-силният дъжд занапред следва ”, добави градоначалникът и прикани да се работи умерено.

Компрометирани са няколко моста, през които прекосяването е рисково. „ В момента не е належащо да се прави никаква евакуация от хотелите. Нека хората се успокоят! ”, моли Лапчев.

Кметът разгласи, че има проблеми на „ Арапя ”, в Лозенец, както и на местата, където има самонастанили се каравани. „ Качилите се върху покривите, дано си останат там. Извикали сме амфибия, която ще ги изтегля, в случай че се наложи ”, добави той.

За през днешния ден от Национален институт по метеорология и хидрология оповестиха оранжев код за мощни превалявания и вятър в област Бургас. Очакват се и гръмотевични стихии. Явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Прогнозата е за мощен североизточен вятър със скорост 14-19 m/s, пориви до 22 m/s.

Премиерът Николай Денков ще взе участие в съвещанието на спешния щаб в община Царево. На място към този момент са екипи на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”. В преодоляване на следствията се включват и модулни формирования за битка с естествени бедствия от Министерство на защитата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР