Със силния си аромат на кардамон и жълтеникавата си консистенция,

...
Със силния си аромат на кардамон и жълтеникавата си консистенция,
Коментари Харесай

Вкусът на катарското гостоприемство: традиционното арабско кафе

Със мощния си мирис на кардамон и жълтеникавата си консистенция, наподобяваща чай, арабското кафе е знак на гостолюбие в страните от Персийския залив, не на последно място и в Катар, хазаин на Световното състезание по футбол.

Приготвяно посредством изпичане на кафеени зърна, след което се вари с кардамон и шафран, обичайното кафе " gahwa " нормално се пие в катарския маджлис - напълно мъжко местообитание, което е в центъра на обществения живот в страната.

" Не знаех, че в него има кафе ", споделя Ланка Перера, 29-годишна емигрантка от Шри Ланка, живееща в дребното, богато на газ емирство в Персийския залив от три години, и прибавя, че усетът му не наподобява на " кафето, което познаваме ".

Както повелява обичаят, горещата напитка се подготвя пред гостите от главата на фамилията и се сервира от най-големия му наследник.

Но през последните години кафето напуща обичайните си граници и се появява в търговски обекти и културни домове, предлагайки на жителите и посетителите на Катар да опитат част от усета на катарската просвета.

Един от тези самостоятелни културни центрове е Embrace Doha, където Перера участва на сесия, отдадена на кафето и неговия генезис.

" Gahwa " е нещо, което пием съвсем всеки ден... виждаме го в нашия офис, тъй като има доста катарци, тъй че те го носят и по-късно го опитваме ", сподели тя пред Агенция Франс Прес след сесията. " Но... Не знаех какво има в него и каква е историята му, какъв е произходът му ", признава тя.

След появяването на кафето в района преди към 600 години, то се снабдява с неповторим обред по приготвянето му, който през днешния ден е неразделна част от културата на страната и района.

Кафето се налива в златни или сребърни съдове " dallah " и се употребява от дребни чашки, които се пълнят единствено ненапълно, с цел да не се изгорят пръстите на пиещите.

Кафето продължава да се налива, до момента в който пиещият не направи избран жест, с цел да покаже, че към този момент е задоволително - излишък от епохата, когато кафето постоянно се е наливало от глухи чиновници, с цел да се предотврати приключването на поверителна информация.

" За стотици години цялата страна се е трансформирала, само че кафето - не ", споделя Шайма Шериф, шеф на Embrace Doha, ситуиран в сърцето на остарелия пазар, прочут като Souq Al Wakrah, южно от столицата.

През 2015 година по самодейност на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Оман и Катар церемонията, обвързвана с арабското кафе беше включена в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.

Според ЮНЕСКО " приготвянето и сервирането на арабско кафе е значим аспект на гостоприемството в арабските общества и се смята за церемониален акт на благотворителност "./БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР