Със сигурност вече сме попаднали на някоя друга новина, свързана

...
Със сигурност вече сме попаднали на някоя друга новина, свързана
Коментари Харесай

Има ли опасност маймунската шарка да доведе до нова пандемия

Със сигурност към този момент сме попаднали на някоя друга вест, обвързвана със случаи на маймунска шарка. И поради всичко, което преживяхме за тези няколко години с Covid-19, имаме доста въпроси и терзания. Между тях безспорно стои този дали има заплаха маймунската шарка да докара до нова пандемия.
 COVID-19, главоболие, кихане и останалите най-често срещани признаци за ковид
Какви са новите признаци за COVID-19

Вирусът мутира и става все по-заразен

И най-простият отговор е, че маймунската шарка не е Коронавирус . Затова и специалистите споделят, че няма потребност от суматоха . Поне на този стадий.

" Въпреки че новите групи от случаи на маймунска шарка в Обединеното кралство и Европа би трябвало да бъдат следени, няма причина за суматоха ", споделя доцент Фасели Кулбали от катедрата по молекулярна биология в университета Монаш. " Причините за това са няколко. Първо, методът, по който вирусите от това семейство се популяризират, не може да се мери с избухливото разпространяване на респираторните вируси като SARS-CoV-2 и инфлуенцата ", изяснява Кулбали.
 Снимка 575147

Нещо повече, структурата на поксвирусите ги прави (донякъде парадоксално) по-лесни за битка, в сравнение с други вируси. Въпреки че са измежду най-сложните вируси, заразяващи хората, и са специалисти по превъзмогване на защитните системи на гостоприемника, те имат своето едва място.

И точно със сложността на поксвирусите идват и минусите, тъй като " те са малко като слоновете от света на вирусите ", споделя Кулибали. Той прецизира, че тяхната конструкция и способ за репликация ги прави надалеч по-лесни цели от по-малките и движещи се цели. Всъщност десетилетия фундаментални проучвания разкриват няколко " цепнатини в бронята " им .

Внезапното повишаване на броя на инфекциите по света, от Обединеното кралство до Съединени американски щати и Австралия, може да е доказателство за разновидност, която улеснява предаването. И откривателите към този момент работят интензивно, изследвайки дали в действителност е по този начин. Множество учени обаче допускат, че за това са виновни някои не чак толкоз явни фактори.
 Снимка 575146

" Нашето проучване демонстрира, че отслабването на имунитета от имунизация против едра шарка може да способства за възходящите огнища на маймунска шарка. Изминаха повече от 40-50 години, откогато всеобщата имунизация е спряна ", изяснява професор Рейна Макинтайър, началник на програмата за биосигурност към института " Кърби " и специалист по инфлуенца и зараждащи инфекциозни болести.

Според професор Кулибали, въпреки към момента да не се знае за какво тези случаи се появиха в този момент в Европа, повече от ясно е, че вирусът циркулира по-активно в Централна и Западна Африка от десетилетия. Причината - имунитетът към поксвирусите, предоставени от имунизацията против едра шарка, понижава измежду общото население.
 Маймунската шарка - от къде идва вирусът, по какъв начин се разпростаранява и какви са признаците
Маймунската шарка - това ли е новата опасност

Всичко, което е добре да знаем за вирусното заболяване

Повод да не се тормозим е и фактът, че за разлика от Covid-19, към този момент знаем против какво се изправяме и даже съществуват ефикасни ваксини против маймунската шарка . Такива са второто и трето потомство ваксини против едра шарка, които употребяват жив вирус.

Третото потомство може да се употребява и при имунокомпрометирани хора, защото тя не се репликира в тялото. Съществуват и ефикасни антивирусни лекарства против едрата шарка. Известно е, че към този момент съществуващите ваксини против едрата шарка са до 85% ефикасни против маймунска шарка , цитират професор Макинтайър от.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР