Със сигурност познавате човек, който има някакви проблеми със слуха.

...
Със сигурност познавате човек, който има някакви проблеми със слуха.
Коментари Харесай

Нова регенеративна терапия може да възстанови загубения слух

Със сигурност познавате човек, който има някакви проблеми със слуха. В множеството случаи те са дребни – просто следващата причина да усилят звука на тв приемника. При други обаче загубата на слуха е толкоз огромна, че се отразява фрапантно на качеството на живот – те към този момент не могат да разграничат думите на обичаните им, изолирани са от музикалния и обществения живот, на които до неотдавна са се наслаждавали, и евентуално живеят с непрекъснато звънтене и жужене в ушите.

Терапия, която възвръща изгубения слух, може евентуално да промени живота на милиони, и в този момент биотехнологичната компания Frequency Therapeutics, част от Масачузетския софтуерен институт, твърди, че е основала тъкмо това. В случая не става дума нито за слухово апаратче, нито за имплант, а за ново лекарство, което възвръща слуха на хората.

„ Слухът е извънредно значимо осезание, което свързва хората с техните общества и култивира възприятие на еднаквост – споделя Джеф Карп, съосновател на Frequency Therapeutics и професор по упойка от болничното заведение " Бригам енд уиминс ". – Смятам, че евентуалното възобновяване на слуха ще окаже голямо влияние върху обещството. “

Как тъкмо работи този евентуален лек против загубата на слух? Всъщност той е нещо в действителност необикновено – лекарството подтиква прогениторните кафези, които произлизат от стволовите и се намират във вътрешното ухо, да стартират да създават нови космести кафези в кохлеата на вътрешното ухо.

Защо навръх тях? Често считаме, че „ чуването “ свършва с момента, в който звукът доближи нашето тъпанче. Това обаче е едвам половината от историята. Впоследствие вибрациите от звуковите талази се придвижват до костиците – три дребни кости във вашето тяло. Те са в действителност специфични и на процедура извършват ролята на чук, удрящ гонг, намиращ се до представител. С тази разлика, че са дребни.

Този „ представител “ (т.е. кохлеята) е изпълнен с течност. Тя се раздвижва от вибрациите на шума и близо 15-те хиляди космести кафези в региона улавят това. В края на краищата точно те изпращат сигналите до слуховия нерв, с цел да можем да чуем истинския тон.

Т.е. в случай че нямате космести кафези, няма и да чувате. Проблемът е, че те са извънредно нежни – могат да бъдат повредени от избрани болести или лекарства. Дори и от прекалено много мощни шумове. И един път щом изчезнат, в никакъв случай не се възвръщат.

Досега.

„ Някои от тези хора [в клиничните изпитвания] не са могли да чуват в продължение на 30 години. Сега за първи път споделят, че могат да посетят претъпкан ресторант и да чуят думите на децата си – споделя проф. Робърт Лангър, съосновател на Frequency Therapeutics. – За тях това е от извънредно значимо значение. Очевидно ще би трябвало да се създадат още неща, само че за мен самия факт, че можеш да окажеш помощ на дребна група от хора, е извънредно впечатляващ.

Специалистите от Frequency Therapeutics споделят, че към този момент са приложили лечението на повече от 200 души и са забелязали обилни усъвършенствания в слуха на пациентите в три от общо четирите клинични изпитвания. Терапията е дълготрайна – в някои случаи слухът е усъвършенстван за съвсем две години. И всичко се свежда до една-единствена инжекция, сложена във вътрешното ухо – т.е. лекуването е доста по-просто и бързо от различните генни лечения.

„ Не бих се изненадал, в случай че след 10 или 15 години (вследствие на ресурсите, които се влагат в тази област, както и на невероятните научни постижения) ще достигнем до миг, в който възобновяване на слуха ще е сходно с интервенцията LASIK, при която възвръща зрението за час-два – споделя Карп. – Мисля, че същото нещо ще го забележим и при загубата на слуха. “

Може би най-привлекателния аспект на тази терапия обаче е нейният предстоящ капацитет.

„ Тъканите из цялото ви тяло съдържат прогениторни кафези, ето за какво ние виждаме най-различни приложения [на тази терапия] – споделя Крис Лос, съосновател на Frequency Therapeutics и основен теоретичен шеф. – Вярваме, че това е бъдещето на регенеративната медицина. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР