„Със сигурност ние сме притеснени и не случайно има обща

...
„Със сигурност ние сме притеснени и не случайно има обща
Коментари Харесай

Как правителството защитава българския език в Украйна

„ Със сигурност ние сме обезпокоени и не инцидентно има обща самодейност с сътрудници от европейски страни, които вероятно ще засегне този закон и през днешния ден подписахме писмо с външните министри на Унгария, на Румъния, на Гърция и на България до външния министър на Украйна, с което сигнализираме този закон да не засегне правата на малцинствата и образованието на майчин език. Същото писмо ще изпратим и до Съвета на Европа и до Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Това съобщи през днешния ден пред вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева.

Коментар: Антибългарското решение, за което София мълчи

Неизвестни лица са скъсали 15 български флага в Киев

Как прогониха българите от Крим

Според нея Украйна е дала уверения, че законът с който се лимитира преподаването на други езици с изключение на украинския в учебните заведения няма да засегне проучването на европейските езици, посочи тя.

„ Но дано да забележим, длъжни сме да им кажем даже и документално, че гледаме съществено на този въпрос и няма да допуснем да се обиден правата на малцинствата и проучването на майчиния език”, безапелационна е Захариева.

„ Още в петък имахме диалози с посланика на Украйна, оня ден бе извикан зам.-посланика и е разговарял с мой заместител, през вчерашния ден зам.- министър на образованието се чу със зам.-министър на образованието в Украйна и получи увещание, че това няма да засегне по никакъв метод проучването на български език в учебните заведения. Малко по-особена е обстановката за България - ние нямаме напълно българско учебно заведение там. Страната ни е развила неповторима мрежа от неделни учебни заведения, които са над 50, а български език се учи и в учебните заведения, които са украински”, уточни Захариева.

Тя добави, че публично посочената от Украйна цел е да се укрепи украинският, защото има учебни заведения, в които над 10% от образователните предмети се учат на различен език.

„ Дадена е опция за европейските езици да се направи изключение, най-малко по този начин твърдят”, означи Захариева.

„ Премиерът Борисов е подготвен във всеки един миг да се чуе с президента на Украйна”, добави външният министър и уточни, че ще се срещне персонално с украинския си сътрудник на годишната конференция на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Захариева сподели още, че във импортирания в Народното събрание отчет за националната сигурност не се показва, че Русия е опасност за България, а единствено „ някои действия” от съветска страна.

„ Още повече, че той установи неща, които са установени и предходната година. Това никога няма да докара до разтягане на връзките и всевъзможни други неща, които се пробват да внушават”, разяснява Захариева.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР