Със сигурност много от вас обичат Родопите и тяхната магия,

...
Със сигурност много от вас обичат Родопите и тяхната магия,
Коментари Харесай

Открийте пещерите край Триград

Със сигурност доста от вас обичат Родопите и тяхната магия, само че в тази публикация ще приказвам за едно друго тяхно обаяние - пещерите и по-специално за тези край Триград. Много хора са се насладили онлайн или са чували са хубостта на това място в нашата страна, а то може да предложи доста забавни прекарвания в случай че решите да посетите пещерите в региона. Те са облагородени и доста забавни - като стартираме от познатите " Дяволското гърло " и Ягодинската, минем през Ухловица и водната пещера Голубовица и стигнем до към този момент в действителност предизвикателната Харамийска пещера. Всяка една от тях носи своето обаяние и в действителност си коства да бъде открита. Ние персонално ги минахме в три разнообразни дни, като започнахме с по-леките - Дяволското гърло и Ягодинската пещера, като на втория ден отидохме в Голобовица и Ухловица и отделихме цялостен един ден за Харамисйката пещера. Имайте поради, че за нея би трябвало да се обадите и да запазите най-малко ден по-рано, както и да бъдете група (ние бяхме 5 души). 
Няма да се спирам в елементи на Дяволското гърло и Ягодинската пещера. И двете са задоволително известни и посещавани от туристи, с цел да потърсите информация за тях. Ухловица е доста забавна пещера, която също е подобаваща за начинаещи и няма да ви тормози в случай че имате боязън от тесни пространства. Тя носи името си поради големият брой прилепи, които приютява. 
 Кмет се спусна с въжета в дере до пещера „ Дяволското гърло “, с цел да го почисти Кмет се спусна с въжета в дере до пещера „ Дяволското гърло “, с цел да го почисти
Кметът на Триград Емил Гогушев се спусна с алпийско съоръжение – въжета, колани и каска, в дере до пещерата „ Дяволското гър...
Голобовица е известна като водната пещера и нейното посещаване е доста забавно. В началото ви обличат в голям гумен гащеризон и ви поставят първенец (приличате на миньоните от едноименния анимационен филм) и влизате вътре. Още през цялото време водата стига съвсем до коленете, само че не се тормозете - всичко ще остане изсъхнало. В един миг ще стигнете до изложба с вътрешно езеро. Там ще ви накарат да легнете по тил в една лодка като мумия, с цел да ви преведат от другата страна на пещерната стена. Много красиво и забавно прекарване. След това ще стигнете до дъното на пещерата и ще се върнете назад. В Голобовица може да научите забавни неща за изследването на пещерата от спелеолозите от локалния клуб. 
Стигаме и до бижуто в тази история - Харамийската пещера. Уговорката ни с водачите, които ни придружаваха в изкачването беше да се чакаме на паркинга на Дяволското гърло. От там вървяхме в гората. Чака ви нанагорнище 15-тина метра нагоре преди изобщо да стигнете до входа на пещерата. В галериите са запалени свещи, които сочат пътя. Няма да е необичайност да се проврете през относително дребни дупки в стените сред другите пещерни галерии, с цел да преминете. Преди да излезете към изхода на пещерата би трябвало да се спуснете с въже от близо 30 метра височина в тъмнината. Не се тревожете - безвредно е и доста хора към този момент са го правили. След това следва едно красиво нанагорнище към изхода, което доста припомня на легендата за това по какъв начин Орфей извеждал обичаната си Евредика от подземния свят. Ще получите фотоси и документ за настойник на Харамийската пещера. Изживяването е ужасно - пробвайте!
 

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР